Jukka Iisakkila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jukka Iisakkila (s. 6. heinäkuuta 1972[1] [2]) on suomalainen kapellimestari ja muusikko.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useiden suomalaisten ja ulkomaisten orkestereiden kanssa työskennellyt Jukka Iisakkila on valmistunut Tukholman Kuninkaallisen Musiikkikorkeakoulun orkesterinjohdon diplomiluokalta opettajanaan Jorma Panula.

Jorma Panulan ohella Iisakkilan tärkeimmät opettajat ovat olleet Esa-Pekka Salonen, Alan Gilbert sekä Martyn Brabbins. Iisakkila on valmistunut lyömäsoittajaksi Tanskan kuninkaallisesta musiikkiakatemiasta ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan musiikkitiede ja musiikkikasvatus.

Soitintutkintoihin kuuluvat myös piano ja sähkökitara. Kitaraopinnot Iisakkila on suorittanut Oulunkylän pop-jazz konservatorioon, Jyväskylän yliopiston/konservatorion koulutusohjelmaan sekä Tukholman kuninkaallisen musiikkiakatemian jazz-osastolle.

Sävellys ja teorian opintojaan hän on täydentänyt mm. György Kúrtagin ja Peter Eötvösin sävellyksen mestarikursseilla.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän toimi Pori Sinfoniettan kapellimestarina ja taiteellisena johtajana vuoteen 2012. Iisakkila on Sääksmäki Soi! -musiikkifestivaalin taiteellinen johtaja.

Kotimaassa Iisakkila on johtanut mm. Helsingin kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Avanti!-orkesteria, Turun filharmonista orkesteria, Tampere Filharmoniaa, Oulu Sinfoniaa ja useita muita orkestereita.

Iisakkila on vieraillut säännöllisesti Euroopan merkittävien uuden musiikin yhtyeiden ja sinfoniaorkesterien edessä sekä oopperataloissa. Iisakkila on johtanut mm. Ranskassa, Hollannissa ja Unkarissa. Ruotsissa hän on työskennellyt Ruotsin radion, Malmön, Helsingborgin, Gävlen sinfoniaorkesterin ja Kammarensemblen kapellimestarina. Iisakkila on johtanut Tanskassa Odensen sinfoniaorkesteria sekä Tanskan radion sinfoniaorkesteria (DNRSO). Vierailuohjelmassa ovat olleet myös Kanadassa Ottawan National Arts Centre -orkesteri, NASH-ensemble ja BBC:n Filharmonikot Englannissa.

Vierailuihin ovat kuuluneet Sveitsissä Baselin kamariorkesteri sekä Valencian orkesteri Espanjassa, useat orkesterit Italiassa kuten Orchestre dell’ Arena di Verona, Verona Contemporanea Ensemble ja Orchestre della Toscana, Unkarissa Savaria SO ja MAV sinfoniaorkesteri. Muita orkestereita ovat myös BBC:n Filharmonikot, Tanskan radion kansallinen kamariorkeseteri (DNRCO), Aarhusin- ja Sjaellannin sinfoniaorkesteri, Kööpenhaminan Filharmonikot, Saksasta mm. Jena Philharmonie, Staatsorchester Rheinische Philharmonie (SRP), Mittelsächsiche Opera und Philharmonie, Düsseldorf Symphoniker ja MDR Sinfonieorchester Leipzig sekä Bayerische Staatsoper sekä Japanissa merkittävimmät orkesterit kuten Nagoya Philharmonic Orchestra.

Merkittäviä monikulttuurisia produktiota hän on tehnyt mm. Iro Haarlan kanssa ECM-levymerkille yhdessä Norrlands Operan kanssa, Tanskan radion orkesterin ja Kööpenhaminan Filharmonikkojen kanssa.

Yhteistyössä ja instrumentalistina Iisakkila on toiminut mm. Steve Vai, Indians, Rumpistol, KMH Big Band, Johan Zakrisson Ensemble, Dave Richeso Band kanssa.

Jukka Iisakkila on työskennellyt useiden koti- ja ulkomaisten artistien kanssa sekä instrumentalistina että säveltäen ja sovittaen populaarimusiikkia kuin viihdemusiikkia, teatterimusiikkia sekä klassista ja jazz musiikkia. Hän on levyttänyt levymerkeille ECM, Decca, Dacapo, Pilfink, Alba ja Apart Records.

Opetustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iisakkila työskentelee Norjassa Stavangerin yliopiston / musiikkikorkeakoulun orkesterinjohdon professorina. Hän on toiminut myös orkesterinjohdon opettajana Sibelius-Akatemiassa, Panula-akatemiassa ja Belgiassa Leuvenin musiikkiakatemiassa.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jukka Iisakkila voitti ensimmäisen palkinnon Helsingborgin kapellimestarikilpailussa vuonna 2002 ja kolmannen palkinnon Jorma Panulan kapellimestarikilpailussa vuonna 2004. Iisakkila palkittiin vuonna 2006 Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian kapellimestaripalkinnolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.