Lontoon filharmoninen orkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lontoon filharmoninen orkesteri harjoituksissa vuonna 2010.

Lontoon filharmoninen orkesteri (The London Philharmonic Orchestra LPO) on Lontoossa toimiva Britannian merkittävimpiin kuuluva orkesteri. Sen kotisali on Royal Festival Hall.

Orkesterin perusti vuonna 1932 Thomas Beecham, ja se soitti ensimmäisen konserttinsa 7. lokakuuta samana vuonna. Vuonna 1938 orkesterista tuli itsehallinnollinen yhteisö, jossa orkesterin jäsenet päättävät organisaation toimista. Toisen maailmansodan aikana se oli erityisen aktiivinen ja kiersi maata soittaen konserttimusiikkia sielläkin, missä se ei ollut tavanomaista. LPO on vuosittain pidettävän Glyndebournen oopperafestivaalin keskeisin orkesteri.

Orkesteria ovat johtaneet useat oman aikansa maineikkammat kapellimestarit, kuten Adrian Boult (195057), Bernard Haitink (196779) ja Georg Solti (197983). Vuonna 2000 tehtävään valittiin Kurt Masur ja vuonna 2007 siirtyy pääkapellimestariksi Vladimir Jurovski, joka on ollut orkesterin merkittävin vieraileva johtaja.

Klaus Tennstedtin johtajakaudella LPO levytti useita merkittäviä teoksia, mutta ehkä tärkein oli Gustav Mahlerin täydellinen sinfonioiden levyttäminen. Orkesteri on kunnostautunut ehkä vähemmän tunnetun musiikin levyttäjänä. Tällaisia ovat olleet Carlo Maria Giulinin johdolla tehty Antonín Dvořákin kahden viimeisen sinfonian levytys, useiden Dmitri Šostakovitšin sinfonioiden levytys Bernard Haitinkin johdolla ja Edward Elgarin Variations Enigma, jonka johti Adrian Boult.

Orkesterin päätoiminta on klassisen musiikin konsertointi, mutta se on levyttänyt myös esimerkiksi seuraavien elokuvien soundtrackit: Arabian Lawrence, Philadelphia, The Mission sekä Taru sormusten herrasta -elokuvat Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu. LPO on levyttänyt myös CD-albumin musiikkia videopeliin Dragon Quest

Orkesteri soittaa myös usein populaarimusiikkia, kuten Nightwishin Once ja Dark Passion Play -albumit. 90-luvun puolivälissä LPO myös soitti rockmusiikkia Led Zeppelinin ja Pink Floydin kanssa.

Merkittävimmät orkesterinjohtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita lontoolaisia orkestereita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]