Radion sinfoniaorkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Radion sinfoniaorkesterin logo.
Radio-orkesterin konsertin radiointi Konservatorion salissa 1.1.1939, orkesteria johtaa kapellimestari Toivo Haapanen.

Radion sinfoniaorkesteri (lyh. RSO, ruots. Radions symfoniorkester, engl. Finnish Radio Symphony Orchestra, FRSO) on Yleisradion orkesteri. Se perustettiin vuonna 1927, vain vuosi Yleisradion perustamisen jälkeen.[1] Orkesterissa soittaa 99 vakinaista muusikkoa. Orkesterin konserttipaikka on Helsingin Musiikkitalo. Orkesterin ylikapellimestarina oli Hannu Lintu.[2] Vuonna 2021 ylikapellimestarin paikalle siirtyi Nicholas Collon.

Radion sinfoniaorkesteri on tehnyt yli sata levytystä ja tekee säännöllisesti konserttikiertueita ympäri maailmaa. Orkesterin ohjelmistossa on tärkeällä osalla uusi suomalainen musiikki. RSO kantaesittää kausittain Yleisradion tilausteoksia. Aktiivisen kiertuetoiminnan ja levytyksien lisäksi orkesterin kaikki konsertit ovat kuultavissa Yle Radio 1 -radiokanavalla ja Yle Areena -verkkopalvelussa.[2]

RSO:n ensimmäisiä konserttipaikkoja oli muun muassa Helsingin yliopiston juhlasali, jossa orkesteri piti myös ensimmäisen julkisen konserttinsa. Myöhemmin RSO konsertoi Kulttuuritalon Aalto-salissa ja vuosina 1971–2011 Finlandia-talossa, kunnes orkesteri siirtyi Helsingin Musiikkitaloon syksyllä 2011.[1]

Orkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo aloitti kautensa syksyllä 2003. Hänen seuraajakseen valittiin Hannu Lintu, jonka kausi alkoi syksyllä 2013. RSO:n intendenttinä on vuodesta 2001 toiminut Tuula Sarotie.[3]

Orkesterin levytysten joukossa on muun muassa historiallinen helmi Jean Sibeliuksen ainoasta taltioidusta kapellimestariesiintymisestä. Sakari Oramon kanssa RSO on levyttänyt muun muassa Béla Bartókin, Kimmo Hakolan, Magnus Lindbergin, Jouni Kaipaisen ja Joonas Kokkosen teoksia sekä Armas Launiksen Aslak Hetta -oopperan ensilevytyksen. Levytykset ovat saaneet useita palkintoja, joista tuorein, MIDEM Classical Awards -palkinto myönnettiin 2008 Sakari Oramon johtamalle RSO:n ja Lisa Batiašvilin levytykselle Lindbergin ja Sibeliuksen viulukonsertoista (Sony BMG). New York Times valitsi RSO:n Magnus Lindbergin orkesteriteoslevytyksen vuoden levyksi 2008. RSO levyttää myös esimerkiksi Ondinelle.

RSO on soittanut ulkomailla lähes 300 konserttia. Kaudella 2009–2010 orkesteri vieraili muun muassa Pietarissa, Länsi-Afrikan Beninissä ja Tukholmassa. Beninissä RSO oli ensimmäinen länsimainen sinfoniaorkesteri.

Vuoden 2019 marraskuussa RSO sai Grammy-ehdokkuuden parhaan klassisen kokoelman sarjassa.[4]

Yle Teema televisioi orkesterin konsertteja kuukausittain Kausikortti-ohjelmassa.

Kapellimestarit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylikapellimestarit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kapellimestari Toivo Haapanen johtaa Radion sinfoniaorkesterin tehdaskonserttia Hietalahden telakalla Helsingissä 24.5.1945.

Muut kapellimestarit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b Radion sinfoniaorkesterin historiaa yle.fi. Viitattu 13.3.2019.
  2. a b Radion sinfoniaorkesteri yle.fi. Viitattu 13.3.2019.
  3. Kuka kukin on 2003. Helsinki: Otava, 2002. ISBN 951-1-18086-X.
  4. Harvinainen kunnia! Radion sinfoniaorkesteri sai Grammy-ehdokkuuden www.iltalehti.fi. Viitattu 20.11.2019.
  5. RSO:n jättävä ylikapellimestari Hannu Lintu: "En ilmoittaisi lähdöstä, jos minulla ei olisi suunnitelmia" Yle Uutiset. Viitattu 4.5.2019.
  6. Kahila, Satu: Nicholas Collon aloittaa RSO:n yhdeksäntenä ylikapellimestarina 2.9.2021. Helsinki: Yleisradio. Viitattu 2.9.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.