Yle Areena

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yle Areena
Yle Areena logo.png
Kotisivu http://areena.yle.fi/
Tyyppi videopalvelu
Rekisteröinti vaihtoehtoinen
Kielet suomi ja ruotsi
Omistaja Yleisradio
Avattu 15. kesäkuuta 2007
Nykyinen tila toiminnassa

Yle Areena (ruots. Yle Arenan) on Yleisradion tarjoama verovaroin rahoitettu verkkopalvelu, jossa voi katsoa Ylen ostamaa ja tuottamaa sisältöä suorina lähetyksinä tai jälkikäteen tallenteina. Se on Suomen suurin netti-tv ja radio.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yle Areenassa on tarjolla radio- ja televisio-ohjelmia, jotka on esitetty aiemmin radiossa tai televisiossa sekä ainoastaan Areenaan hankittuja ohjelmia. Areenan kautta voi myös seurata lähetyksiä reaaliajassa.

Palvelun kautta voi kuunnella Ylen 34 eri radiokanavaa, mukaan lukien Yle Radio Suomen ja Yle Vegan maakuntaradiot, sekä katsoa mm. Yle TV2:n, Yle Teeman ja Yle Fem:n ohjelmia reaaliajassa tai myöhemmin. Areenasta voi tilata myös podcast-ohjelmia.

Videon kuvakoko on 1280 × 720 pikseliä ja korkein bittinopeus on 2,8 Mb/s. Audiot ovat pääsääntöisesti MP3-muodossa 128 kb/s bittinopeudella, mutta joissain suorissa lähetyksissä on käytössä korkeampi 192 kb/s bittinopeus.[1]

Osa ohjelmista on tekijänoikeussyistä seurattavissa vain Suomessa. Esitysoikeussopimusten perusteella ohjelmat on seurattavissa Areenassa viikon, kuukauden tai jopa vuoden ajan. Jotkut Ylen itse tekemät ohjelmat saattavat olla seurattavissa jopa rajoittamattoman ajan.

Radio- ja tv-sisällöt on eritelty omiksi osioikseen ja ohjelmat ryhmitelty selkeisiin kokonaisuuksiin.

Palvelua voi käyttää kaikilla Adoben Flash-tekniikkaa tukevilla Internet-selaimilla. Yle Areena -sovelluksen saa Android-, Windows- ja iOS-mobiililaitteisiin[2], erilaisille äly-tv-laitteille ja Sonyn PlayStation 3- ja PlayStation 4 -pelikonsoleille.[3] Lisäksi mobiililaitteille ja verkkoselaimella on tarjolla YLE Lasten Areena -sovellus, joka sisältää pelkät lastenohjelmat ja lapsille sopivat ohjelmat.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Television puolella Yle käyttää TV2- ja Fem-kanavia urheilun esittämiseen. Nykyisin molempia kanavia on myös mahdollista katsoa suorana Areena-palvelussa. Suurien urheilutapahtumien yhteydessä Yle on voinut kasvattaa lähetyskapasiteettiaan Arenaan kautta. Vuoden 2016 kesäolympialaisissa Yle näytti useita samanaikaisesti kilpailtavia lajeja Areenan kautta. Näin laaja tarjonta ei olisi ollut aiemmin mahdollista, vaikka kaikki Ylen kanavapaikat olisi alistettu urheilun käyttöön.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yle aloitti tv-kanaviensa suoran verkkojakelun Areenassa 22. huhtikuuta 2013. Kanavia voi katsella TV:n lisäksi tietokoneilla, taulutietokoneilla ja älypuhelimilla.[4]

Yle Areena oli Taloustutkimuksen vuonna 2012 tekemän selvityksen mukaan Suomen viidenneksi arvostetuin verkkobrändi Googlen, HelMet-kirjaston, HSL Reittioppaan ja Ilmatieteen laitoksen jälkeen.[5] Vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan se oli Suomen toiseksi arvostetuin Googlen jälkeen.[6] Vuonna 2016 tehdyn selvityksen mukaan Yle Areena oli Suomen arvostetuin suomalainen verkkobrändi neljättä vuotta peräkkäin.[7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miksi Areena ei tarjoa videoita korkeammalla kuvanlaadulla? Yle Areena Usein kysytyt kysymykset.
  2. Areena-ohjeet yle.fi.
  3. Tv-laitteet ja palvelut, joilla voin käyttää Yle Areenaa Yle 13.11.2015.
  4. Ylen tv-kanavat nettijakeluun Yleisradio Oy. Viitattu 22.4.2013.
  5. Google jo kymmenen vuotta Suomen arvostetuin verkkobrändi Taloustutkimus. Viitattu 23.4.2015.
  6. Tutut nimet arvostetuimpien verkkobrändien kärjessä Taloustutkimus. Viitattu 23.4.2015.
  7. Yle kehaisee: Yle Areena on Suomen arvostetuin verkkobrändi Markkinointi & Mainonta 25.11.2016. Viitattu 2.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]