Kemin kaupunginorkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kemin kaupunginorkesteri on Kemissä toimiva kunnallinen sinfoniaorkesteri.

Kemin orkesteritoiminta alkoi vuonna 1930, jolloin perustettiin 20-jäseninen Kemin Soitannollinen Seura. Orkesterin nimilyhenteeksi vakiintui pian KSS. Kaksi vuotta myöhemmin käynnistettiin lisäksi seuran orkesterikoulu, mikä merkitsi musiikkiopistotoiminnan alkua Kemissä. Orkesteri oli aluksi pääasiassa harrastajamuusikoista koostunut pieni jousiyhtye. Orkesterin voidaan katsoa kunnallistetun vuonna 1966, kun kaupunki perusti musiikinjohtajan viran, jonka tehtävänä oli kaupunginorkesterin muodostaminen KSS:n pohjalta ja kunnallisen musiikkiopiston perustaminen. Vuotta myöhemmin, syksyllä 1967 käynnistyikin sekä kaupunginorkesterin että kunnallisen Länsi-Pohjan musiikkiopiston toiminta. Laajenevan musiikkiopiston opettajien ja edistyneimpien opiskelijoiden parista orkesteri sai lisää soittajamateriaalia ja se kasvoi 1980-luvulla 30–40 soittajan vahvuiseksi.

Syksyllä 1983 perustettiin Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Tornion yhteisenä hankkeena kaupunginorkesterin yhteyteen Länsi-Pohjan jousikvartetti. Kvartetin kotipaikkana on orkesterin tavoin Kemin kaupunki, mutta sen toiminta-alueena ovat kaikki kuntayhtymän viisi kuntaa. Kvartetin perustamisen tavoitteina olivat jousisoitinten koulutuksen tehostaminen sekä kamarimusiikin edistäminen Kemi-Tornion seutukunnassa. Kvartetin jäsenet toimivat soitinryhmiensä äänenjohtajina Kemin kaupunginorkesterissa.

Nykyisin kaupunginorkesterin kokoonpano käsittää suurimmillaan 50–55 muusikkoa, joista jousikvartetin jäsenet ovat päätoimisia. Orkesterin kotisalina oli aiemmin Kemin Työväentalon juhlasali, mutta nykyisin konsertteja järjestetään yleensä joko Sauvon juhlasalissa (500 paikkaa), Kemin kirkossa (700 paikkaa) tai Tervahallissa (1200 paikkaa).

Kaupunginorkesteri esittää hyvin joustavilla kokoonpanoilla monipuolista musiikillista ohjelmistoa. Vuosittain ohjelmaan ovat kuuluneet monet uuden suomalaisen musiikin kantaesitykset. Orkesteri tekee yhteistyötä paikallisten kuorojen ja teatterin kanssa. Jousikvartetilla on vuosittain noin neljäkymmentä omaa esiintymistä, jotka ovat kamarimusiikki- ja koululaiskonsertteja sekä soittamista erilaisissa juhlatilaisuuksissa.

Vuosina 2009-2014 taiteellisena johtajana on toiminut Jukka Myllys ja musiikinjohtajana Sanna Moilanen. Nykyinen musiikinjohtaja on Katariina Kummala.lähde? Vuodesta 2016 taiteellinen johtaja on Erkki Lasonpalo.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Esittely Kemin kaupunginorkesteri. Viitattu 5.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.