Motown

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Motown
Motown logo.svg
Emoyhtiö Universal Music Group
Perustettu 12. tammikuuta 1959 (63 vuotta sitten)
Perustajat Berry Gordy
Jakelijat The Island Def Jam Music Group, Virgin EMI Records
Tyylilajit rhythm and blues, pop, soul, hip hop
Kotimaa Yhdysvallat
Sijainti Detroit, Los Angeles, New York
Kotisivu
Motownin studiot Detroitissa, Yhdysvalloissa (2007).

Motown Records, Inc. (Yhdysvaltain ulkopuolella tunnetaan myös nimellä Tamla-Motown) on rhythm and bluesiin, popiin, souliin ja hip hopiin erikoistunut levy-yhtiö. Levy-yhtiö on alun perin kotoisin Detroitista (”Motor Town”) ja nimi assosioituu kaupungin merkittävään autoteollisuuteen. Motown oli ensimmäinen kansainvälisesti menestynyt levy-yhtiö, jonka omistivat afroamerikkalaiset. Sen suosio ylitti roturajat.

Yhtiön perusti 12. tammikuuta 1959 Berry Gordy Jr.[1] nimellä Tamla Records. Vuonna 1972 yritys muutti Los Angelesiin ja pysyi itsenäisenä yhtiönä aina vuoteen 1988, jolloin Gordy myi sen MCA:lle.[2] Nykyään päämajaansa sekä Detroitissa että New Yorkissa pitävä Motown Records on Universal Motown Records Groupin alamerkki. Universal Motown Records Groups taasen on osa Universal Music Groupia.

The Motown Sound[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla Motown Records alamerkkeineen tuli erityisen tunnetuksi soul- ja rhythm and blues -musiikin tyylistä, jota kutsuttiin nimellä Motown Sound. Sen tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi rumpujen, tamburiinin ja bassokitaran kuuluva rooli sekä solistin ja taustalaulajien välinen dialogi. Soundin perustana oli Motownin studio-orkesteri The Funk Brothers, joka usein levytti tietämättä soittamiensa kappaleiden lopullista solistia. Lukemattomat hitit äänitettiin Motownin alkukodissa, vaatimattoman näköisessä ”Hitsville U.S.A.” -talossa.

Motownin tuotantolinja tuotti hittejä yhtä varmasti kuin Detroitin tehtaat autonosia. Tavaramerkkisoundista johtuen Motownin levyt oli myös yhtä helppo tunnistaa kuin eri automerkit. Lauluja kilpailutettiin eri esittäjillä, kunnes lopullinen julkaisu sai sinettinsä. Lauluntekijänäkin kokeillut Berry Gordy vastasi usein henkilökohtaisesti siitä, mitkä levyt julkaistaisiin. Motown henkilöityikin pitkälti Gordyyn. Esiintyjät, muusikot ja lauluntekijät pidettiin lyhyessä lieassa.

1960-luvulla yhtiön artisteja olivat muun muassa Stevie Wonder, Rare Earth, Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes, The Temptations, The Four Tops, Smokey Robinson & The Miracles, Martha Reeves & the Vandellas, The Jackson 5 ja Gladys Knight & the Pips.

Motownin ensimmäinen listaykönen Billboard Hot 100 -singlelistalla oli The MarvelettesinPlease Mr. Postman” vuodelta 1961.[3]

Ulkopuolisista Motown Soundia sovelsi varmasti menestyksekkäimmin The Beatles, jonka ensilevyillä vaikutteet ovat selvästi kuultavissa.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cruz, Gilbert: A Brief History of Motown Time. 12.1.2009. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
  2. The Motown Story bsnpubs.com. Viitattu 1.2.2014.
  3. Aamulehti sivu B20, 1.2.2011
  4. The Beatles - the Influences and Music Liverpool City. Viitattu 1.2.2014.
  5. Paul McCartney reveals Motown was biggest influence on his bass playing Examiner. Viitattu 1.2.2014.