Stevie Wonder

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stevie Wonder
Stevie Wonder.jpg
Stevie Wonder Salvadorissa, Brasiliassa heinäkuussa 2006.
Syntynyt 13. toukokuuta 1950 (ikä 67)
Saginaw, Michigan, Yhdysvallat
Kotoisin Detroit, Michigan, Yhdysvallat
Aktiivisena 1961–
Tyylilajit R&B, pop, soul, jazz, funk
Laulukieli englanti
Ammatit laulaja-lauluntekijä, musiikkituottaja
Soittimet laulu
syntetisaattori
piano
koskettimet
huuliharppu
rummut
basso
congat
bongot
klavinetti
melodika
keytar
harmonikka
Levy-yhtiöt Motown, Tamla

Stevie Wonder (oikealta nimeltään Stevland Hardaway Judkins, myöhemmin Stevland Hardaway Morris, s. 13. toukokuuta 1950 Saginaw, Michigan) on yhdysvaltalainen laulaja, lauluntekijä ja muusikko.[1] Wonder soittaa useita soittimia, mutta hänet tunnetaan etenkin kosketinsoittajana.

Wonder kuuluu 1970-luvun soulin keskeisiin edustajiin ja levytti useampia hittejä myös 1980-luvulla. Wonder on levyttänyt yli 30 Top 10 -hittiä sekä voittanut 24 Grammy-palkintoa. Hänellä on ollut yhdeksän singlelistaykköstä Yhdysvalloissa, ja hänen levyjään on myyty yli 110 miljoonaa kappaletta. Wonder on myös osallistunut kansalaisaktivismiin ja kampanjoi vuonna 1980 Martin Luther Kingin päivän puolesta singlellään "Happy Birthday".

Wonderille myönnettiin vuonna 2014 Presidential Medal of Freedom.[2]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskosena syntynyt Stevland Judkins sokeutui vauvaiässä mutta oppi soittamaan useita instrumentteja, kuten pianoa, lyömäsoittimia ja huuliharppua. Hänestä tuli Motown Recordsin lapsitähti "Little Stevie Wonder" 1960-luvun alussa. Stevie Wonder kasvoi kuitenkin 1970-luvun alkuun mennessä ihmelapsesta vakavasti otettavaksi soittajaksi, lauluntekijäksi ja tuottajaksi. Hän neuvotteli Motownin kanssa uuden, taiteellisen vapauden takaavan levytyssopimuksen. Wonder julkaisi 1970-luvun kuluessa albumeja kiivaaseen tahtiin. Music of My Mind (1972), Talking Book (1972), Innervisions (1973), Fulfillingness' First Finale (1974) ja etenkin tupla-albumi Songs in the Key of Life (1976) luetaan Stevie Wonderin parhaimpiin ja innovatiivisimpiin. Wonder julkaisi vielä 1980-luvulla levyjä, jotka synnyttivät säännöllisesti hittejä, sekä duetoi Paul McCartneyn ja Michael Jacksonin kanssa. Sittemmin hän on julkaissut uusia studioalbumeja harvakseltaan. Vuonna 2005 ilmestynyt A Time 2 Love oli hänen ensimmäinen levynsä kymmeneen vuoteen.

Wonder on esiintynyt Suomessa kolme kertaa: Helsingin vanhassa jäähallissa vuonna 1984, Porin Jazzeilla vuonna 2004 ollen kautta aikojen kallein Porin Jazzeilla esiintynyt artisti sekä Helsinki Classic Festivalissa Kaisaniemen puistossa vuonna 2014.

Wonderilla on monia hittejä ja klassikoita vuosien varrelta, joista tunnetuimpia ovat "Superstition", "You Are the Sunshine of My Life", "Don't You Worry About a Thing", "Living for the City", "Higher Ground", "You Haven't Done Nothing", "I Wish", "Sir Duke", "Isn't She Lovely", "Ebony and Ivory" (Paul McCartneyn kanssa), "I Just Called to Say I Love You" ja "Part-Time Lover".

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stevie Wonder Encyclopedia Britannica. Viitattu 27.8.2013.
  2. Obama bestows Medal of Freedom on 19, including Stevie Wonder, Meryl Streep The Washington Times. 24.11.2014. Viitattu 4.9.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stevie Wonder.