Universal Music Group

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta MCA Records)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Universal Music Group
Emoyhtiö Vivendi (90 %)
Tencent (10 %)
Perustettu 1934 (nimellä Decca Records)
Tilanne voimassa
Jakelijat useita
Tyylilajit useita
Kotimaa  Yhdysvallat
Sijainti Santa Monica, Kalifornia
Kotisivu
UMG:n päämaja Santa Monicassa, Kaliforniassa.

Universal Music Group (UMG, aiemmin MCA Music Entertainment) on yksi äänitetuotannon kolmesta suuresta yhtiöstä 23 prosentin markkinaosuudellaan. Yhtiön omistaa ranskalainen Vivendi (entinen Vivendi Universal) ja sen tunnetuimpia artisteja ovat muun muassa Lady Gaga, Bon Jovi, Lil Wayne, Aerosmith, Mariah Carey, Guns N’ Roses, Eminem, Luciano Pavarotti, U2, Lynyrd Skynyrd, Metallica, Rammstein, Nirvana ja Black Sabbath. Yhtiö omistaa myös yhden maailman suurimmista musiikkikustantamoista, Universal Music Publishing Groupin.

Universal Music oli alun perin levy-yhtiö, joka liittyi Universal Pictures -elokuvastudioon. Sen historia on pitkä ja monimutkainen, mutta nykyinen organisaatio muodostettiin, kun sen omistaja Seagram osti PolyGramin ja fuusioi sen UMG:hen vuonna 1998. Seagram myi sittemmin UMG:n Vivendille. Vuonna 2019 Vivendi myi 10 % osuuden UMG:sta Tencentille.[1]

UMG on RIAA:n jäsen.

UMG omistaa suuren joukon levymerkkejä, muun muassa:

  1. Pfeiffer, Thomas: Tencent Group Buys 10% of Universal Music for $3.4 Billion Bloomberg. Viitattu 5.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.