Deutsche Grammophon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Deutsche Grammophon
Deutsche grammophon logo.png
Emoyhtiö Universal Music Group
Perustettu 1898
Perustajat Emile Berliner
Jakelijat Universal Classics
Tyylilajit taidemusiikki
Kotimaa Saksa
Kotisivu deutschegrammophon.com

Deutsche Grammophon (DGG) on saksalainen klassiseen musiikkiin erikoistunut levy-yhtiö, joka on vuodesta 1999 ollut osa Universal Music Groupia.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deutsche Grammophon on maailman vanhin yhä toiminnassa oleva levy-yhtiö.[1] Sen perusti vuonna 1898 saksalaissyntyinen Yhdysvaltain kansalainen Emile Berliner oman Berliner Gramophone -yhtiönsä Yhdysvaltain sivuhaaraksi.

Berliner lähetti veljenpoikansa Joseph Sandersin Yhdysvaltoihin perustamaan yhtiötä.[2] Berlinerin kotikaupungissa Hannoverissa alkuun toimineella yhtiöllä oli yhteyksiä amerikkalaiseen Victor Talking Machine Companyyn ja brittiläiseen Gramophone Companyyn, mutta suhteet viilenivät ensimmäisen maailmansodan syttyessä.

Vuonna 1941 yhtiön osti sähköalan yhtiö Siemens & Halske. Vuonna 1949 Deutsche Grammophon myi His Master's Voice -tavaramerkin Saksan-oikeudet EMI:lle.[3] Koira ja gramofoni -tunnus korvattiin tulppaanikruunulla, jonka suunnitteli Siemensin mainontakonsultti Hans Domizlaff.

Vuonna 1962 Siemens muodosti alankomaalaisen Philipsin kanssa yhteisyrityksen DGG/PPI Record Group, josta tuli PolyGram vuonna 1972. Tällöin Deutsche Grammophon (DGG) oli vakiinnuttanut maineensa laadukkailla klassisen musiikin äänityksillä ja sillä oli listoillaan suuri joukko huippuluokan kapellimestareita, muusikoita ja laulajia. Tytärlevymerkki Archiv Produktion kasvatti yleisön kiinnostusta eurooppalaiseen keski- ja renessanssiajan musiikkiin, gregoriaaniseen kirkkolauluun ja alkuperäissoittimilla soitettuihin äänitteisiin.

Deutsche Grammophon oli CD-levyjen tuotteistamisen edelläkävijöitä ja julkaisi Herbert von Karajanin ja Berliinin filharmonikoiden levytyksiä CD-muodossa jo vuonna 1981.

DGG/Polydor -yhtiö eteni Yhdysvaltain markkinoille vuonna 1969, jolloin isot amerikkalaiset klassisen musiikin levymerkit kuten Columbia Masterworks ja RCA (RCA Red Seal ja RCA Victor) olivat kannattavuussyistä luopumassa monista taiteilijoistaan ja tekivät huonolaatuisia levyjä. Deutsche Grammophonin korkea äänitysten ja vinyylipuristeiden laatu toi yhtiölle sopimuksen Arthur Fiedlerin ja Boston Pops Orchestran kanssa.

Siemens myi osake-enemmistönsä yhtiössä vuonna 1987 ja Philipsistä tuli DGG:n pääomistaja. Vuonna 1997 Seagram osti levymerkin ja se on nykyisin osa Universal Music Groupia.

Klassisen musiikin äänityksistään parhaiten tunnettu Deutsche Grammophon on 1960-luvulta lähtien julkaissut tuotantoa myös nykymusiikin säveltäjiltä Bruno Maderna, David Bedford, Cornelius Cardew ja Luigi Nono. Yhtiö julkaisi myös valtaosan Karlheinz Stockhausenin tuotannosta kunnes säveltäjä perusti oman levymerkin. Muita DGG:n saksalaisia säveltäjänimiä ovat Paul Hindemith ja Hans Werner Henze.

Tämän päivän säveltäjiin, jotka ovat julkaisseet tuotantoaan Deutsche Grammophonin kautta lukeutuvat muun muassa Sofia Gubaidulina, Oliver Knussen, Mark Anthony Turnage, Peter Eötvös ja Philip Glass. Vuonna 2011 Tori Amos teki sopimuksen DGG:n kanssa.

Deutsche Grammophonin tunnetuimman kapellimestarin Herbert von Karajanin lisäksi merkille ovat levyttäneet Karl Böhm, Eugen Jochum, Leonard Bernstein, Pierre Boulez, Claudio Abbado ja Christian Thielemann. Uusimpiin kiinnityksiin kuuluu Gustavo Dudamel.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Emil Berliner, Genius Behind Deutsche Grammophon. (The 75th Birthday of Deutsche Grammophon, Supplement sponsored by DGG) Billboard, 15 Sep 1973, s. 36. Artikkeli verkossa Viitattu 8.9.2012. englanti
  2. Who's who in the nation's capital, 448. 
  3. http://www.dg-111.com/en_GB/history
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Deutsche Grammophon
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Deutsche Grammophon.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.