Deutsche Bank

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Deutsche Bank

Deutsche Bank logo without wordmark.svg

Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Osake NYSE: DB
FWBDBK
Perustettu 1870
Kotipaikka Saksan lippu Frankfurt am Main, Saksa
Toimiala Pankkitoiminta
Henkilökuntaa 82 000

Deutsche Bank ('Saksan pankki') (NYSE: DB) on monikansallinen pankki, joka työllistää yli 67 500 työntekijää. Sen pääkonttori sijaitsee Frankfurt am Mainissa Saksassa. Deutsche Bank on maailman suurin investointipankki.

Deutsche Bankin pääkonttori

Toimitusjohtajaksi on kesäkuussa 2015 valittu John Cryan. Hänen edeltäjinään toimivat yhdessä Anshu Jain ja Jürgen Fitschen. Jainin kausi päättyy kesäkuun lopussa,[1] Fitschenin toukokuussa 2016. Heidän sopimuksensa olisivat olleet voimassa maaliskuuhun 2017[2].

Deutsche Bankilla on konttori Helsingissä.

Deutsche Bank ja Schneider-skandaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deutsche Bank tuli kansainväliseksi puheenaiheeksi 1990-luvun puolivälissä, kun sen rahoittama Jürgen Schneiderin rakennuskonserni ajautui konkurssiin 9 miljoonan D-markan velkojen tähden. Schneider yhtiö oli velkaa alihankkijoilleen 50 miljoonan D-markan palkkasaatavat, joita Deutsche Bankin pääjohtaja Hilmar Koppler piti pikkurahoina, peanuts. Palkkarahojen puutteessa vararikkoon ajautuneiden rakennusyrittäjien tilanne ja pääjohtaja Kopperin asenne herätti saksalaisissa yleistä epäluottamusta ja suuttumusta Deutsche Bankia ja sen pääjohtajaa kohtaan. Kopper joutui sittemmin eroamaan, ja tapaus-Schneider käsiteltiin tuomioistuimessa 1997.[3]

Tapauksen seurauksena Kopper tunnetaan Saksassa termillä Mr peanuts ja rahoitusjohtajien suhtautuminen vähättelevä suhtautuminen tavallisten ihmisten toimeentuloon vaikuttaviin rahasummiin vahingoitti pankkien mainetta. Termipeanuts jäi elämään kansainväliseen kielenkäyttöön kun osoitetaan jonkun liiketaloudellisen tahon vähättelevää asennetta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jaakko Lehtonen: Julkisuuden riskit. Helsinki: Mainostajien liitto, 2002. ISBN 952-5262-16-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Deutsche Bankin johto vaihtuu yllättäen. Helsingin Sanomat, 8.6.2015, s. A25. Artikkelin verkkoversio Viitattu 8.6.2015.
  2. Paula Tapiola: Deutsche Bankin johto vaihtuu 7.6.2015. Ylen uutiset. Viitattu 8.6.2015.
  3. a b Julkisuuden riskit, sivut 54–56

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.