BASF

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
BASF
BASF-Logo bw.svg
Yritysmuoto eurooppayhtiö
Osake

FWBBAS


LSE: BFA
Perustettu 1865
Perustaja Friedrich Engelhorn
Toimitusjohtaja Kurt Bock
Kotipaikka Saksan lippu Ludwigshafen am Rhein, Saksa
Tuotteet kemikaalit
Liikevaihto 73,497 miljardia € (2011)
Kotisivu basf.com
BASF

BASF SE on saksalainen kemian alan yhtymä ja maailman suurin kemikaaliyrityslähde?. Akronyymi BASF, joka on rekisteröity tuotemerkki, tulee alkuperäisestä yrityksen nimestä Badische Anilin-und-Soda-Fabrik. BASF-konserni koostuu yli 160 yrityksestä 41 maassa ja se myy 8 000 kemian alan tuotetta. Yhtiön pääkonttori on Ludwigshafen am Rhein -kaupungissa Saksassa. Vuonna 2007 BASF:n liikevaihto oli 58 miljardia euroa ja yhtiön palveluksessa oli maailmanlaajuisesti yli 95 000 henkilöä.

Yhtiön liiketoiminta jakautuu seuraaviin segmentteihin:

  • kemikaalit
  • muovit
  • jalosteet
  • toiminnalliset ratkaisut
  • maatalouden ratkaisut
  • öljy ja kaasu
    • BASF:n tytäryhtiö Wintershall Holding AG harjoittaa öljyn ja maakaasun etsintää ja tuotantoa sekä maakaasun siirtoa ja jakelua. Keski- ja Itä-Euroopassa Wintershall toimii yhteistyössä Gazpromin kanssa. Wintershall on osakkaana Nord Stream -hankkeessa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Friedrich Engelhorn

Friedrich Engelhorn perusti BASF:n 1865. Sen ensimmäinen tutkimuskohde oli farkkuhousuista myöhemmin tunnettu keinotekoinen indigonsininen väri, joka korvasi kasveista tehdyn alkuperäisen väriaineen. Juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa Haber-Bosch-prosessilla pystyttiin valmistamaan ammoniakkia. Keksinnön teki Fritz Haber, sama juutalainen tiedemies, joka kehitti yhtiölle Zyklon B -tuholaismyrkyn. Vaikka ammoniakki tehtiin aluksi lannoitteita varten, sen sotilaallinen merkitys oli suunnaton ensimmäisen maailmansodan alettua ja Englannin estettyä guanon tuonnin Chilestä Saksaan. Saksan tykistö sai ajopanoksensa ilman luonnon omaa ammoniakkilähdettä BASF:n avulla.

Carl Boschin johdolla BASF ja Hoechst ja Bayer perustivat toisessa maailmansodassa sotarikoksista sittemmin tuomitun IG Farben -yhtiön. Yhtiö ei ainoastaan toimittanut myrkkykaasua tuhoamisleireille vaan pyöritti omaa keskitysleiriä, Monowitzia, Birkenaun liepeillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.