Markkina-arvo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Markkina-arvo tarkoittaa sitä hintaa, joka muodostuu, kun osakkeen pörssiarvo kerrotaan osakkeiden lukumäärällä. Tämä arvo muuttuu pörssissä lähes joka hetki.

Joskus markkina-arvo muuttuu voimakkaasti lyhyen ajan kuluessa, kuten joidenkin yrityksien kohdalla IT-kuplan syntyessä ja puhjetessa.

Kiinteistön tai asunnon markkina-arvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinteistön tai asunnon markkina-arvo on kohteen todennäköinen velaton kauppahinta, mikäli kohde myydään vapaaehtoisella kaupalle normaalein kauppaehdoin toisistaan riippumattomien osapuolien kesken.

Arviointiraportti (arviointilausuma)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markkina-arvon arvioinnin tekee useimmiten joku kiinteistönvälitysfirma tai arviointeihin erikoistunut yritys. Suullinen arvio on yleensä maksuton kun taas varsinainen arviointiraportti on maksullinen. Markkina-arvoja tekevät yritykset käyttävät omia tietolähteitään, kohteen lähtötietoja, omaa markkinatuntemustaan ja päätöksentekometodien tuntemustaan tehdessään lopullista hinta-arviota.

Markkina-arvon määrittäminen perustuu todellisten, tapahtuneiden vertailukelpoisten kauppojen analysointiin. Myös rakennusoikeudella ja markkinoilla toimivien sijoittajien mielipiteillä on merkityksensä markkinahinnan arvioinnissa.

Rakennusoikeuden markkinahintataso voidaan antaa kerrosalan neliöhintana (muodossa euroa/k-m2) tai euromääräisenä kokonaissummana, kohteen velattomana markkina-arvona.

Tontilla sijaitsevien rakennusten arvo määritellään ja lopullinen hinta koostuu kohteen kaikkien arvioitujen osien summasta. Jos vastaavanlaisia kauppoja ei ole tehty kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten, arvioidaan vastaavan kohteen hintatason muutos (esimerkiksi 4% arvon nousu vuodessa). Hinnanmuutos perustellaan mm. asuntomarkkinoiden ja kiinteistökaupanteon yleisellä vilkastumisella tai vähenemisellä, elpymisenä, taantumalla tai esimerkiksi uudisrakentamisen määrällä vastaavanlaisissa kohteissa.[1]

Isompien kaupallisesti toimivien kohteiden, esimerkiksi ostoskeskusten tms. arviointiin käytetään myös mm. kassavirta-analyysiä, eli arvioita kohteen tuottamasta nettotulosta (10 vuoden kassavirtamenetelmä). Tässä menetelmässä lopputuloksena annetaan koko kiinteistökannan velaton markkina-arvio, joka voi olla jopa miljardeja euroja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.