P/E-luku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

P/E (engl. Price per Earnings) eli voittokerroin on tunnusluku, joka ilmaisee osakeyhtiön hinnan ja tuloksen suhdetta. P/E-tunnusluku käsitetään usein niin, että kuinka monta vuotta kestää, että yritys tuottaa voittoa siihen sijoitetun rahan verran. P viittaa tarkasteluhetken osakkeen hintaan, mutta E:tä käytetään vaihtelevasti. Osa käyttää E:nä edellisen tilikauden osakekohtaista tulosta, osa käyttää edellisten neljän neljänneksen osakekohtaista tulosta ja osa käyttää ennustettua tulevan tilikauden osakekohtaista tulosta. Osa puhdistaa E:stä kertaluontoiset erät.

Yleisesti ottaen tasaista tulosta tekevillä yrityksillä on perinteisesti matalampi P/E-luku ja kasvuyhtiöillä korkeampi, koska niillä E:n arvellaan tulevaisuudessa nousevan.

P/E luku lasketaan jakamalla osakkeen hinta osakekohtaisella tuloksella (Osakekurssi/Osakekohtainen tulos). Samaan päästään myös, jos jaetaan koko yrityksen arvo (mcap = market capitalization) koko yrityksen (netto-)tuloksella.

P/E-luvut antavat osviittaa lähinnä siitä, mihin markkinoilla uskotaan. P/E-luvun käyttö osakkeiden hintaa arvioitaessa on ongelmallinen - etenkin koska yhtiöt tekevät vain harvoin tasaista tulosta vuodesta toiseen. Alhainen p/e voi johtua halvan hinnan sijaan siitä, etteivät markkinat usko yhtiön tulevaisuuteen. Toisaalta kasvuyhtiöissä korkea p/e voi olla hyvinkin perusteltu, sillä silloin yhtiön arvo perustuu tulevien vuosien tuotto-odotuksiin. Nyrkkisääntönä on että p/e:tä kannattaa käyttää vain vertailtaessa saman toimialan yhtiöitä keskenään. Lisäksi p/e luku ei kerro mitään yhtiön taseesta (esim. velkaantuneisuudesta tai vakavaraisuudesta).

Tunnuslukua voi käyttää kohtalaisen hyvin koko osakemarkkinoiden tulevien tuottojen ennustamiseen. Jos markkinoiden p/e on korkealla, se ennustaa alhaisia osaketuottoja (osakemarkkinoiden yliarvostus). Hyvää sijoituskohdetta etsittäessä parempi onkin seurata yrityksen osinkotuottoa, sillä se on historian valossa selittänyt suurimman osan sijoituskohteen tuotosta (prof. Hannu Kahra Taloustaitolehti 11/2010)

Alhaisen P/E-luvun osakkeita kutsutaan toisinaan nimellä arvo-osake ja korkean P/E:n osakkeita vastaavasti nimellä kasvuosake.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.