Lyhyeksi myynti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lyhyeksi myynti (myös shorttaus engl. short-selling tai pelkkä short, ylimyynti) tarkoittaa arvopapereiden myymistä, vaikka ei omistakaan niitä.[1] "Lyhyt" on oikeastaan käännösvirhe, sillä se tulee englannin sanasta short, joka ei tässä tarkoita lyhyttä vaan vajaata. Sana ei viittaa operaation ajalliseen kestoon.

Lyhyeksi myyjä eli shorttaaja uskoo tietyn arvopaperin kurssin laskevan ja hän haluaa hyötyä siitä. Kyseessä voi olla esim. osake tai raaka-aineiden futuuri. Jos sijoittaja haluaa shortata esimerkiksi Nokian osaketta, hän lainaa käytännössä osakkeet käyttämältään brokerilta ja myy ne sitten markkinoille. Jos osakkeen kurssi laskee myyntihetken jälkeen, shorttaaja voi ostaa osakkeet takaisin halvemmalla. Shorttaaja tekee voittona myynti- ja ostohinnan erotuksen. [1]

Jos sijoittajan shorttaama osake lähteekin nousuun, hänellä on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Ostaa osakkeet kalliimmalla takaisin ja kärsiä tappio.
  2. Tallettaa lisää vakuuksia ja pitää short-positio auki.

Toisessa optiossa sijoittaja riskeeraa lisätappioita, mutta jos kurssi lähteekin takaisin laskuun, hän tekee aiempaa suuremman voiton. Koska shorttaamiseen liittyy velanottoa, kyseessä on korkean riskin strategia, jota voidaan suositella vain ammattilaisille. Shorttaja voi kärsiä teoriassa rajattoman tappion, koska arvopaperin kurssi voi teoriassa nousta vaikka kuinka korkeaksi. Shorttaukseen voidaan yhdistää myös vivutus, esim. 2x, 3x tai 5x vivulla.

Naked short on tapa, jossa lyhyeksi myyjä myy osakkeita, joita ei ole lainattu tai vuokrattu myyntihetkellä.

Kuuluisa lontoolainen lyhyeksi myyjä Simon Cawkwell ansaitsi tunnissa 320 000 euroa hyödyntämällä lokakuun 2008 pörssikriisiä ja myymällä lyhyeksi.[2]

Lyhyeksi myynnin edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shorttauksen tärkein etu on mahdollisuus hyötyä laskevista kursseista ja suojautua niiltä. Esimerkiksi Nokian osaketta ostanut sijoittaja ei voi tehdä muuta kuin toivoa kurssin nousua, jotta hän voi myyä osakkeensa aikanaan korkeammalla hinnalla. Entä jos tulevaisuus alkaa näyttää heikolta, ja sijoittaja arvelee kurssin laskevan? Hän voisi myydä osakkeensa, mutta siitä seuraisi verotettava tapahtuma. Sijoittaja voi sen sijaan suojata portfoliotaan ottamalla pienen short-position. Jos kurssi laskee, hän saa tappiot kuitattua short-positiollan tuotoilla. Shorttauksen avulla sijoittajan ei tarvitse missään vaiheessa myydä osakkeitaan.

Shorttausta käytetään paljon myös raaka-aineisin ja teollisuuteen liittyen. Iso yritys voi esimerkiksi shortata tietyn raaka-aineen futuureja, jos sen hinnan laskusta olisi sille merkittävää taloudellista vahinkoa. Shorttia voidaan siis käyttää monenlaiseen taloudelliseen suojautumiseen. Sen avulla voidaan hyötyä myös potentiaalisista arbitraasitilanteista eri markkinoiden välillä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ylimyynti Pörssisäätiö.
  2. Lyhyeksi myyjien kuningas – 320 000 euroa tunnissa Taloussanomat. 17.10.2008. Viitattu 28.1.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]