Arvo-osuustili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arvo-osuustili on Suomessa käytettävä sähköisten arvopapereiden säilytystili, jossa säilytetään arvopaperivälittäjästä riippuen kotimaisia tai ulkomaisia arvopapereita, esimerkiksi osakkeita, indeksiosuuksia, optioita, warrantteja tai merkintäoikeuksia. Arvo-osuustilillä olevia arvopapereita sanotaan arvo-osuuksiksi. Arvo-osuustilin rinnalle nimetään rahatili, jonka kautta hoidetaan pörssikauppoihin liittyvä rahaliikenne.

Arvo-osuustilin avaaminen ja arvo-osuuksien hallinnointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta arvo-osuustilin voisi avata, on laadittava kirjallinen asiakassopimus arvopaperivälittäjän kanssa. Arvopaperivälittäjän kanssa sopimuksen solminut asiakas voi hallinnoida arvo-osuuksiaan Internetin kautta. Arvo-osuuksia voi yleensä myös ostaa palveluntarjoajan konttorista. Jos asiakas haluaa ostaa tai myydä ulkomaisia arvo-osuuksia on hänen laadittava erillinen sopimus välittäjän kanssa.

Kaupankäynti pörssiosakkeilla käy jokseenkin samalla tavalla kuin tavanomaisten pankkiasioiden hoito. Jos asiakas haluaa käydä kauppaa suoraan verkkopalvelun kautta, hän saa pörssivälittäjältään salasanoja sisältävän tunnuslukutaulukon. Salasanoja tarvitaan raha- tai arvo-osuustilille kirjautumiseen että arvo-osuuksien kaupankäynnissä. Arvo-osuuksien omistuksen tosite on yleensä ainoastaan merkintä arvo-osuustilillä.

Kun asiakas ostaa pörssiarvopapereita, rahat otetaan hänen rahatililtään kolmen päivän kuluttua. Vastaavasti myyntitilanteessa rahat tulevat tilille kolmen päivän kuluttua.

Arvo-osuustilinumero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa arvo-osuustilinumero koostuu 35 merkistä ja sen alussa on alkuliike "APKE" (Arvopaperikeskus).

Esimerkiksi "APKE0000000000000000000001234567890".

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saario, Seppo: Saarion sijoituskirja: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Kauniainen: WSOYpro, 2007. ISBN 978-951-0-33856-8.