Carl Bosch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carl Bosch
Henkilötiedot
Syntynyt27. elokuuta 1874
Köln, Saksa
Kuollut26. huhtikuuta 1940
Heidelberg, Saksa
Kansalaisuus Saksa Saksalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Technische Universität Berlin
Instituutti BASF
IG Farben
Tutkimusalue Kemia
Tunnetut työt Haber–Bosch-menetelmä
Korkean paineen kemia
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1931)

Carl Bosch (27. elokuuta 1874 Köln26. huhtikuuta 1940 Heidelberg) oli saksalainen kemisti ja insinööri. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1931 yhdessä Friedrich Bergiuksen kanssa korkean paineen kemian menetelmien kehittämisestä.[1] Carl Bosch oli merkittävä yritysjohtaja saksalaisen maailman suurimman kemianteollisuuden yrityksen IG Farbenin toimitusjohtaja ja myöhemmin hallituksen puheenjohtaja sekä Ford Motor Companyn Saksan-yrityksen hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi Bosch oli IG Farbenin kokonaan omistaman Yhdysvaltain-tytäryhtiön hallituksen jäsen.

Bosch opiskeli Berliinin teknillisessä yliopistossa ja myöhemmin Leipzigin yliopistossa. Vuonna 1899 hän aloitti työt BASFin palveluksessa. Vuodesta 1908 vuoteen 1913 Bosch kehitti Haber–Bosch-menetelmää yhdessä Fritz Haberin kanssa. Ensimmäisen maailmansodan aikana Bosch työskenteli petrolin ja metanolin korkeassa paineessa tapahtuvan synteesin parissa. Bosch oli yksi IG Farbenin perustajista ja toimi sen hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1935 alkaen. Hän oli myös amatööriastronomi. Bosch sai Frankfurtin kaupungin Goethe-palkinnon vuonna 1939.

Carl Boschista tuli IG Farbenin toimitusjohtaja vuonna 1926. Carl Boschista tuli Ford Motor Companyn Saksan-yrityksen hallituksen puheenjohtaja, kun yritys liitettiin osaksi IG Farbenia vuonna 1928. Vuonna 1933 pian Hitlerin valtaannousun jälkeen Bosch solmi IG Farbenin toimitusjohtajana Hermann Göringin johtamien Saksan ilmavoimien kanssa sopimuksen korkeaoktaanisen lentopolttonesteen valmistamisesta. Tämä polttoainesopimus mahdollisti Saksan ilmavoimien pommitukset myöhemmin.

Carl Bosch kuoli ennen toisen maailmansodan päättymistä natsi-Saksan tappioon. IG Farbenin johtajia syytettiin ja tuomittiin Nürnbergin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä, oikeusjutussa nimeltään The United States of America vs. Carl Krauch, et al.

  1. Summary Nobel Prize

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]