Henri Moissan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Henri Moissan
Henri Moissan.jpg
Syntynyt 28. syyskuuta 1852
Pariisi, Ranska
Kuollut 20. tammikuuta 1907
Pariisi, Ranska
Asuinpaikka Ranskan lippu Ranska
Kansallisuus Ranskan lippu Ranskalainen
Tutkimusala Kemia
Instituutti Pariisin yliopisto
Tutkinnot Collège de Meaux
École Pratique des Haute Études
Väitöstyön ohjaaja Pierre Paul Dehérain
Oppilaat Paul Lebeau
Maurice Meslans
Tunnetuimmat työt Fluorin eristäminen
Tunnustukset Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1906)

Ferdinand Frederick Henri Moissan (28. syyskuuta 185220. tammikuuta 1907, Pariisi) oli ranskalainen kemisti, joka sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1906 työstään fluorin eristämisessä yhdisteistään ja sähköisen ahjon kehittelemisestä.

Moissan onnistui eristämään fluoria kaliumvetyfluoridin (KHF2) vetyfluoridiliuoksesta (HF). Seos oli tarpeellinen, koska vetyfluoridi on eriste, joka estäisi sähkövirran kulun. Laitteessa oli platina-iridiumelektrodit, ja sen lämpötila laskettiin lukemaan 50 °C. Fluoridi-ionit kulkeutuivat positiiviselle katodille, jossa ne pelkistyivät. Nykyäänkin fluoria valmistetaan tällä menetelmällä.

Moissan tutki fluorin kemiaa hyvin yksityiskohtaisesti. Tämän lisäksi hän oli huomattavassa osassa sähköisen ahjon kehittelemisessä ja yritti paineen avulla valmistaa synteettisiä timantteja hiilestä. Vuonna 1893 hän ryhtyi tutkimaan meteoriitin sirpaletta, joka oli löytynyt Arizonasta. Moissan löysi sirpaleesta uutta mineraalia ja huomasi sen olevan piikarbidia. Vuonna 1905 mineraali nimettiin moissaniitiksi hänen kunniakseen.

Moissan kuoli yllättäen tammikuussa 1907 pian vastaanotettuaan Nobelin kemianpalkinnon. Ei tiedetä, olivatko hänen kokeensa fluorin kanssa syynä hänen aikaiseen kuolemaansa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.