Hans Fischer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans Fischer
Henkilötiedot
Syntynyt27. heinäkuuta 1881
Frankfurt am Main, Saksa
Kuollut31. maaliskuuta 1945
München, Saksa
Kansalaisuus Saksa Saksalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Lausannen yliopisto
Marburgin yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Emil Fischer
Instituutti Innsbruckin yliopisto
Wienin yliopisto
Münchenin teknillinen yliopisto
Tutkimusalue Kemia
Tunnetut työt Orgaanisten pigmenttien ja hemiryhmiä sisältävien yhdisteiden tutkimus
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1930)

Hans Fischer (27. heinäkuuta 1881 Frankfurt am Main31. maaliskuuta 1945 München) oli saksalainen kemisti. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1930 klorofyllin tutkimisesta ja verihiukkasten kuten bilirubiinin ja hemiryhmän sisältävien yhdisteiden synteesistä.

Fischer opiskeli lääketiedettä sekä kemiaa ensin Lausannen yliopistossa ja myöhemmin Marburgissa. Hän valmistui vuonna 1904, ja vuonna 1908 hänestä tuli lääketieteen tohtori.

Aluksi Fischer työskenteli Münchenissä, josta siirtyi opiskelemaan Emil Fischerin johdolla kemiaa. Myöhemmin hän opetti lääketiedettä ja fysiologiaa Münchenissä. Vuonna 1916 hän siirtyi Innsbruckin yliopistoon lääketieteellisen kemian professoriksi. Innsbruckista hän siirtyi Wieniin 1918. Vuodesta 1921 aina kuolemaansa saakka hän toimi orgaanisen kemian professorina Münchenin Technische Hochschulessa.

Fischerin tärkeimmät tieteelliset työt koskivat veren ja sapen pigmenttejä, lehtivihreää sekä pyrrolia, yhdistettä, joka on näiden pigmenttien pohjana.

Fischer meni naimisiin Wiltrud Haufen kanssa vuonna 1935. Fischer teki itsemurhan 31. maaliskuuta 1945, kun hänen työnsä ja instituuttinsa tuhoutuivat Münchenissä toisen maailmansodan viimeisinä päivinä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.