Peter Agre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peter Agre
Peter Agre
Peter Agre
Henkilötiedot
Syntynyt30. tammikuuta 1949 (ikä 74)
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Molekyylibiologia
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto

Peter Agre (s. 30. tammikuuta 1949) on yhdysvaltalainen lääkäri ja tiedemies. Hänelle myönnettiin vuonna 2003 Roderick MacKinnonin kanssa jaettu Nobelin kemianpalkinto ensimmäisen akvaporiinin löydöstä 1992. Hän on Johns Hopkinsin yliopiston professori ja työskentelee myös Duke Universityssä.

Agre syntyi Northfieldissä, Minnesotassa. Hän valmistui Bachelor of Arts -arvolla Augsburg Collegesta Minneapolisissa ja lopulta vuonna 1974 lääketieteen tohtoriksi Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteellisestä Baltimoressa. Hänet valittiin Kansalliseen tiedeakatemiaan vuonna 2000 ja Yhdysvaltain taiteiden ja tieteiden akatemiaan vuonna 2003. Hänellä on ruotsalaisia ja norjalaisia sukujuuria.

Agre, partiolainen, on Eagle Scout ja voittanut Distinguished Eagle Scout Awardin. Hän kannattaa tieteen vahvempaa edustusta hallituksessa ja harkitsi itse osallistumista Yhdysvaltain senaatinvaaleihin 2008. Elokuun lopussa 2007 hän kuitenkin ilmoitti päätöksenään, ettei tule asettumaan ehdolle. Yhdysvaltain senaatissa ei ole koskaan istunut Nobel-palkittua tutkijaa.

Agre meni 29. maaliskuuta 1975 naimisiin Mary Macgillin kanssa. Parilla on lapsia; tytär Lydia kuoli joulukuussa 1983 ollessaan vasta vauvaikäinen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]