Robert Burns Woodward

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Burns Woodward
Henkilötiedot
Syntynyt10. huhtikuuta 1917
Boston, Yhdysvallat
Kuollut8. heinäkuuta 1979 (62 vuotta)
Cambridge, Massachusetts, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Tutkinnot MIT
Instituutti Harvardin yliopisto
Oppilaat Kendall Houk
Ronald Breslow
Stuart Schreiber
William R. Roush
Tutkimusalue Kemia
Tunnetut työt Orgaaninen synteesi
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1965)

Robert Burns Woodward (10. huhtikuuta 1917 Boston8. heinäkuuta 1979 Cambridge, Massachusetts) oli yhdysvaltalainen kemisti. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1965 saavutuksistaan orgaanisen synteesin alalla. Hänen pääasiallinen tutkimuskohteensa koko uran ajan oli luonnonaineiden kemia. Häntä pidetään modernin orgaanisen synteettisen kemian isänä.[1]

Woodward kiinnostui jo nuorena kemiasta. Vuonna 1933 hän aloitti opinnot MIT:ssä. Vuonna 1936 hän oli suorittanut alemman korkeakoulututkinnon luonnontieteessä ja jo seuraavana vuonna hän saavutti tohtorin arvon estrogeenin synteesiä koskevista tutkimuksistaan. Hän kehitti merkittävästi tieteenalansa teoreettista tietämystä ja käytännön tutkimusmenetelmiä.[1]

1940-luvun alussa Woodwardin tutkimukset kohdistuivat pääasiassa ultraviolettispektroskopiaan. Hän selvitti useiden yhdisteiden rakenteita. Vuonna 1944 hän raportoi yhdessä William von Doeringin kanssa kiniinin synteesistä. 1940-luvun kuluessa Woodward oli syntetisoinut kiniinin lisäksi myös kolesterolin, kortisonin, strykniinin, lysergihapon, reserpiinin, klorofyllin, kefalosporiinin ja kolkisiinin. Myöhemmin Woodward kehitteli infrapunaspektroskopian ja NMR-spektroskopian tehokkaampaa käyttöä.

Woodward aloitti 1960-luvun alussa yhdessä sveitsiläisen kollegansa Albert Eschenmoserin kanssa monimutkaisen B12-vitamiinin synteesi, jossa heidän lisäkseen oli mukana lähes 100 opiskelijaa. Synteesi on tähän mennessä monimutkaisin luonnossa esiintyvän yhdisteen synteesi.

Sveitsissä on vuodesta 1963 alkaen toiminut hänen mukaansa nimetty tutkimuslaitos. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Otavan suuri Ensyklopedia, 10. osa (Turgenev-öljytalous), s. 7946, art. Woodward, Robert. Otava, 1981. ISBN 951-1-06271-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]