Jaroslav Heyrovský

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jaroslav Heyrovský
Heyrovsky Jaroslav.jpg
Syntynyt 20. joulukuuta 1890
Praha
Kuollut 27. maaliskuuta 1967
Praha, Tšekkoslovakia
Kansallisuus Tšekin lippu Tšekkiläinen
Tutkimusala Kemia
Tutkinnot Kaarlen yliopisto
University College London
Tunnetuimmat työt Polarografia
Tunnustukset Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1959)
Jaroslav Heyrovskýn muistomerkki Prahassa.

Jaroslav Heyrovský (20. joulukuuta 189027. maaliskuuta 1967) oli tšekkiläinen kemisti. Hän tuli tunnetuksi varsinkin polarografian alaa koskevasta työstään, ja hän sai Nobelin kemiapalkinnon vuonna 1959.

Heyrovský oli jo koulussa kiinnostunut fysiikasta, matematiikasta ja astronomiasta. Kemiaa ei tuolloin koulussa opetettu, mutta kun Sir William Ramsay sai Nobelin palkinnon jalokaasujen löytämisestä, Heyrovský päätti ryhtyä opiskelemaan fysikaalista kemiaa.

Hän meni Lontoon University Collegeen, jossa Ramsay opetti, valmistuttuaan Kaarlen yliopistosta Prahasta. Ensimmäisen maailmansodan hän työskenteli sotilassairaalassa kemistinä ja radiologina. Sodan jälkeen hän alkoi kehitellä uutta sähkökemian haaraa.

Polarografian keksimisen jälkeen hän perusti polarografisen koulun Kaarlen yliopistolle ja johti polarografista instituuttia Tšekkoslovakian tiedeakatemiassa. Prahasta muodostui uuden tieteenalan kansainvälinen keskus, ja se sai runsaasti käyttötarkoituksia lääketieteessä, elintarvikekemiassa ja ympäristönsuojelussa.

Heyrovský sai Nobelin palkinnan yli 30 vuotta löytönsä jälkeen, vuonna 1959. Hänen mennessään noutamaan palkinto hänen perheensä oli jäätävä kotiin, koska Heyrovskýjen pelättiin loikkaavan maasta.

Heyrovskyn kraatteri Kuussa on nimetty Jaroslav Heyrovskýn mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.