Kaarlen yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaarlen yliopisto
Univerzita Karlova v Praze
Kaarle yliopisto logo.svg
Praha Karolinum ext 2.jpg
lat. Universitas Carolina
Perustettu 1348
Tyyppi Julkinen
Rehtori Tomáš Zima
Sijainti Praha, Tšekki
Yhteistyö Coimbra-ryhmä
Europaeum
Sivusto www.cuni.cz

Kaarlen yliopisto Prahassa (tšek. Univerzita Karlova v Praze, lat. Universitas Carolina Pragensis) on Prahassa sijaitseva Tšekin suurin ja vanhin yliopisto. Tšekin vapautuminen samettivallankumouksessa 1989 vilkastutti yliopiston toimintaa.[1] Yliopiston perusti Kaarle IV vuonna 1348, ja se on myös koko Euroopan vanhimpia yliopistoja. Nykyään Kaarlen yliopistossa on 17 tiedekuntaa.

Suomi ja Kaarlen yliopisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiajalla tunnettuja Prahassa opiskelleita suomalaisia olivat piispat Maunu Tavast ja Bero Balk. Uskonpuhdistuksen jälkeen yhteys katkesi, koska protestantit eivät halunneet opiskella katolisissa yliopistoissa. Voimakas Prahan opillinen vaikutus tuli Suomeen 1600-luvulla sen vuoksi, että suomalaiset sotilaat olivat mukana kolmikymmenvuotisen sodan aikana ryöstämässä Kaarlen yliopiston kirjastoa, mm. Francis Baconin teoksia.[2] Nykyajan tunnettuja Kaarlen yliopistossa opiskelleita ovat radiokuuluttaja Jari Aula, jazzlaulaja Vanessa Philipp, säveltäjä Jarmo Sermilä, elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo ja kirjailija Alexandra Salmela.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Esa Tuominen: Samettivallankumous yliopistossa (numero 8/1996) Yliopisto-lehti. Viitattu 3.3.2013.
  2. Tuomas M. S. Lehtonen ja Timo Joutsivuo (toim.): Suomen kulttuurihistoria 1. Taivas ja maa, s. 174, 208, 370-371. Helsinki: Tammi, 2002. ISBN 951-31-1842-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kaarlen yliopisto.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.