Samettivallankumous

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksityiskohta opiskelijamielenosoituksen muistomerkistä Prahassa

Samettivallankumous oli sarja tapahtumia syksyllä 1989, jotka johtivat Tšekkoslovakiaa hallinneen kommunistipuolueen yksinvallan päättymiseen. Verettömän vallanvaihdon alkuna pidetään 17. marraskuuta 1989, kun poliisi hajotti rauhallisen opiskelijamielenosoituksen Bratislavassa. Samettivallankumous oli osa keskistä ja itäistä Eurooppaa ja Neuvostoliittoa 1989-1991 ravistellutta muutosta, jossa toisen maailmansodan jälkeen ja kylmän sodan aikana vakiintuneet yksipuoluejärjestelmät kaatuivat.

Seuraavina päivinä sadat tuhannet ihmiset kerääntyivät kaduille. Tšekit ja slovakit vaativat kommunistista puoluetta sallimaan vapaan kansalaistoiminnan. Ensimmäinen suurmielenosoitus järjestettiin Prahan keskustassa 20. marraskuuta ja siihen osallistui noin 100 000 henkeä. Juuri perustettu Kansalaisfoorumi järjestäytyi vaatimaan kommunistipuolueen diktatuuriaseman lopettamista. Samoihin aikoihin Bratislavassa pidettiin suurmielenosoitus. Vuoden 1968 Prahan kevään aikainen ja syrjäytetty poliittinen johtaja Alexander Dubček oli kutsuttu puhumaan kansanjoukoille. Niinpä 28. marraskuuta Tšekkoslovakian kommunistinen puolue luopui yksinvallastaan. Demokraattiset vaalit pidettiin 29. joulukuuta ja ne toivat Tšekkoslovakiaan ensimmäisen ei-kommunistisen hallinnon yli 40 vuoteen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Visuri, Pekka: Tshekkoslovakian ”samettivallankumous” Maailman muutos ja Suomi -teoksen verkkoversio. Kadettikunta. Viitattu 1.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.