Eisenhowerin oppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dwight David Eisenhower

Eisenhowerin oppi oli Yhdysvaltojen ulkopoliittinen linjanveto, jonka mukaan Yhdysvallat tulisi auttamaan, jos Lähi-idän valtio puolustautuakseen pyytäisi aseellista apua. Yhdysvaltain presidentti Dwight D. Eisenhower määritteli opin Yhdysvaltain kongressille 5. tammikuuta 1957 pitämässään puheessa. Jos Lähi-idän maat joutuisivat kansainvälisen kommunismin aiheuttaman hyökkäysuhan kohteeksi, ne saisivat pyytäessään taloudellista tukea tai sotilaallista apua.[1][2]

Opin mukaista varautumista armeijatoimiin hyödynnettiin seuraavana vuonna Libanonin kriisissä, kun Yhdysvallat puuttui siihen Libanonin presidentin Camille Chamounin pyynnöstä.[1]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanlaajuisessa poliittisessa kontekstissa Eisenhowerin oppi oli vastaus mahdolliseen yleistyvään sotaan, jollaiseen viittasi Neuvostoliiton yritys käyttää Suezin kriisiä tekosyynä hyökätä Egyptiin. Yhdistettynä valtatyhjiöön, jonka Iso-Britannia ja Ranska alueelleselvennä jättivät epäonnistumisiensa jälkeen, Eisenhower tunsi, että vahvaa valta-asemaa tarvittaisiin kriisin selvittämiseksi: vahvempaa kuin Egyptin presidentti Nasserin ottama. Nasser rakensi nopeasti valta-asemaansa ja käytti sitä saadakseen venäläiset ja amerikkalaiset toisiaan vastaan, ottaen eräänlaisen "positiivisen neutraaliuden" ja hyväksyen apua venäläisiltä.


Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueellisella tasolla Eisenhowerin opin tarkoitus oli antaa itsenäisille arabivalloille vaihtoehto Nasserin poliittisesta vallasta, vahvistamalla niitä ja samalla hyläten kommunismin vaikutuksen Nasserin hylkäämisen kautta. Oppi epäonnistui suuresti, sillä Nasserin valta kasvoi vuoteen 1959 mennessä nopeasti siihen pisteeseen, että hän olisi voinut muotoilla naapuriarabivaltioiden johtajuuden, sisältäen Irakin ja Saudi-Arabian, mutta sillä välin Nasserin suhteet Neuvostoliiton johtajiin huononivat mahdollistaen Yhdysvaltojen siirtymisen mukautuvuuspolitiikkaan.

Eisenhowerin hallinto myös näki alueen olevan altis tulevaisuuden ulkopolitiikan vaikutuksille, Yhdysvaltojen lisäksi myös sen liittolaisten suunnalta. Lähi-idän alue sisältää suuren osan maailman öljyvarannoista. Jos alue ajautuisi kommunismiin, Yhdysvallat ja sen liittolaiset kärsisivät suuria taloudellisia seurauksia.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Presidents of the United States. S. 120. Isbn 0 600 56006 6. Lontoo, 1988.
  2. Buescher, John. The U.S. and Egypt in the 1950s, Teachinghistory.org, Viitatu 6.11.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Eisenhower Doctrine