Eisenhowerin oppi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dwight David Eisenhower

Eisenhowerin oppi oli Yhdysvaltojen ulkopoliittinen määräys, jonka mukaan Yhdysvallat tulisi auttamaan, jos Lähi-Idän valtio pyytäisi puolustautuakseen aseellista apua. Maat, jotka vastustaisivat kommunismia saisivat apua erilaisissa muodoissa. Yhdysvaltain presidentti Dwight D. Eisenhower määritteli oppinsa Yhdysvaltain kongressille 5. tammikuuta 1957 pitämässään puheessa.

Opin mukaista varautumista armeijatoimiin hyödynnettiin Libanonin kriisissä seuraavana vuonna, kun Yhdysvallat puuttui siihen maan presidentin Camille Chamounin pyynnöstä.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanlaajuisessa poliittisessa kontekstissa oppi oli vastaus mahdolliseen yleistyvään sotaan, Neuvostoliiton yrityksen käyttää Suezin kriisiä tekosyynä hyökätä Egyptiin. Yhdistettynä Ison-Britannian ja Ranskan alueelle jättämään valtatyhjiöön heidän epäonnistumisiensa jälkeen, Eisenhower tunsi, että vahvaa valta-asemaa tarvittaisiin kriisin selvittämiseksi, vahvempaa mitä Egyptin Nasserin ottama. Nasser rakensi hurjaa vauhtia voima-asemaa ja käytti sitä saadakseen venäläiset ja amerikkalaiset toisiaan vastaan, ottaen eräänlaisen "positiivisen neutraaliuden" ja hyväksyen apua venäläisiltä.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueellisella tasolla Eisenhowerin opin tarkoitus oli, että se antaisi itsenäisille arabivalloille vaihtoehdon Nasserin poliittisesta vallasta, vahvistaen niitä ja samalla hyläten kommunismin vaikutuksen Nasserin hylkäämisen kautta. Oppi epäonnistui suuresti sillä alueella, sillä Nasserin valta kasvoi vuoteen 1959 mennessä nopeasti siihen pisteeseen, että hän voisi muotoilla naapuriarabivaltioiden johtajuuden, sisältäen Irakin ja Saudi-Arabian, mutta sillä välin Nasserin suhteet Neuvostoliiton johtajiin huononivat, mahdollistaen Yhdysvaltojen vaihtaa mukautuvuuspolitiikkaan.

Eisenhowerin hallinto myös näki alueen olevan altis tulevaisuuden ulkopolitiikan vaikutuksille, eikä vain Yhdysvaltojen, vaan myös sen liittolaisten. Lähi-idän alue sisältää suuren osan maailman öljyvarannoista. Jos alue ajautuisi kommunismiin, Yhdysvallat ja sen liittolaiset kärsisivät suuria taloudellisia seurauksia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Eisenhower Doctrine