Prahan kevät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mielenosoittaja kantaa Tšekkoslovakian lippua palavan panssarivaunun vieressä Prahassa.

Prahan kevät (tšek. Pražské jaro) oli poliittisesti liberaali ajanjakso kommunistisessa Tšekkoslovakiassa, joka alkoi 5. tammikuuta 1968 ja päättyi 21. elokuuta 1968 Varsovan liiton miehitettyä maan. Tšekkoslovakialaiset olisivat halunneet rakentaa inhimillisempää ja modernimpaa sosialismia, mutta hanke kaatui Neuvostoliiton johdon vastustukseen ja lopulta maan miehitykseen.

Poliittiset vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prahan kevään pääarkkitehtina toimi Slovakian puoluejohtaja ja kommunistisen puolueen ensimmäiseksi sihteeriksi Antonin Novotnyn tilalle valittu Alexander Dubček, joka valtaan noustuaan aloitti toimenpiteet radikaalien poliittisten uudistusten tekemiseksi.[1] Sananvapaus, talouden desentralisaatio ja stalinismin aikaisten poliittisten vainojen uhrien rehabilitoinnit olivat uudistajien tärkeimpiä tavoitteita.lähde? Tšekkoslovakian yhtenäisvaltion muuttaminen Tšekin ja Slovakian liittovaltioksi oli myös asialistalla.lähde?

Miehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

21. elokuuta 1968 Neuvostoliitto liittolaisineen miehitti maan. Leonid Brežnevin johtama Neuvostoliitto piti omaa järjestelmäänsä ainoana oikeana eikä hyväksynyt liittolaisensa toimintaa. Tšekkoslovakialaiset eivät nousseet aseelliseen vastarintaan, ja Unkarin kansannousun kaltaiselta verenvuodatukselta vältyttiin.lähde?

Reaktiot miehitykseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielenosoitus Tšekkoslovakian miehitystä vastaan Helsingin keskustassa.

Länsi-Euroopan kommunistiset puolueet tuomitsivat Neuvostoliiton toiminnan. Suomessa suhtautuminen Prahan tapahtumiin edisti kansandemokraattisen liikkeen kahtiajakautumista Neuvostoliiton toiminnan tuominneeseen enemmistöön ja neuvostomieliseen oppositioon eli taistolaisiin, jotka tukivat miehitystä. Kommunistisen puolueen jako oli kuitenkin alkanut jo vuosia aiemmin. Länsimaissa ei reagoitu miehitykseen virallisesti juuri lainkaan, mutta erilaiset kansalaisjärjestöt ottivat siihen voimakkaasti kantaa. Suomessakaan ei annettu virallisia kannanottoja asiasta.[2].

Prahan kevään jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudistusmielinen linja sai jatkua heikentyneenä vielä talven yli huhtikuuhun 1969, kunnes vallan otti Neuvostoliitolle mieluisa ehdokas Gustáv Husák. Hän käynnisti ”normalisointina” tunnetun prosessin, joka jatkui vuoteen 1989.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomi, Juhani: Taistelu puolueettomuudesta. Urho Kekkonen 1968-1972, s. 112. Otava, 1996. ISBN 951-1-13548-1.
  2. Pekka Visuri: Suomi kylmässä sodassa, s. 186–187. Helsinki: Otava, 2006. ISBN 978-951-1-20925-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]