Kiinan–Vietnamin sota

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1979 rajasotaa. Muista kiinalaisten ja vietnamilaisten välisistä konflikteista katso Vietnamin–Kiinan sota.
Kiinan–Vietnamin sota
Päivämäärä:

17. helmikuuta –
16. maaliskuuta 1979

Paikka:

Kiinan ja Vietnamin rajaseutu

Lopputulos:
Osapuolet

Kiina

Vietnamin lippu Vietnam

Kiinan–Vietnamin sota käytiin helmi–maaliskuussa vuonna 1979. Sodassa Kiina hyökkäsi Pohjois-Vietnamiin.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka vietnamilaiset ja kiinalaiset olivat perinteisiä vihollisia, Kiina tuki Pohjois-Vietnamia Vietnamin sodassa. Sodan jälkeen jännite maiden välillä kasvoi, kun Vietnam vahvisti yhteyksiään Neuvostoliittoon ja hyökkäsi Laosiin ja Kambodžaan loppuvuodesta 1978. Lisäksi Vietnam karkotti maassa asuvia kiinalaisia. Vietnamin ja Kiinan välit kärjistyivät nopeasti sen jälkeen, kun Vietnamin tukemat kapinalliset olivat tammikuussa 1979 kukistaneet Kambodžan johtajan Pol Potin.

Taistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiina hyökkäsi Vietnamin pohjoisen rajan yli useassa paikassa 17. helmikuuta 1979. Hyökkäykseen osallistui 120 000 hyvinvarustettua sotilasta. Oman ilmoituksensa mukaan Kiina oli ryhtynyt "vastahyökkäykseen" ja kävi "järjestelmällistä puolustussotaa". Vietnam puolestaan sanoi käyvänsä menestyksekästä torjuntataistelua ja vaati YK:n turvallisuusneuvostoa ryhtymään toimiin sodan johdosta. Itse sodan kulusta ja osapuolten henkilötappioista saatiin hyvin niukasti tietoja. Kiinalaiset kohtasivat voimakasta vastarintaa, mutta he etenivät Vietnamiin noin 30 kilometriä ja valtasivat useita asutuskeskuksia. Vietnam siirsi Kambodžassa olleita divisiooniaan tukemaan taistelua, mutta apuvoimat eivät pystyneet estämään kiinalaisten etenemistä. Kiina valtasi 3. maaliskuuta tärkeän Lạng Sơnin kaupungin. Saman aikaisesti toinen kiinalaisosasto valtasi kiivaiden taisteluiden jälkeen Quảng Yênin rannikkokaupungin, joka sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Hanoista. Vietnam teki vastahyökkäyksen Kiinan Yunnanin maakuntaan, mutta kiinalaiset torjuivat hyökkäyksen. Vietnam ilmoitti aiheuttaneensa Kiinalle kymmeniintuhansiin nousevia miehistötappioita, mutta näitä tietoja pidettiin länsimaissa yleisesti vahvasti liioiteltuina.

Kiina julisti sotaretkensä tavoitteet saavutetuiksi ja aloitti joukkojensa vetämisen Vietnamista 6. maaliskuuta. Kahden viikon sisällä kaikki kiinalaisjoukot olivat vetäytyneet Vietnamista. Tämän jälkeen maiden välisellä rajalla oli useita laukauksienvaihtoja. Sodan päättymisen jälkeen käytiin keskusteluja rauhansopimuksesta, mutta minkäänlaista sopimusta ei solmittu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Childs Kohn, George: Dictionary of Wars, s. 454. Facts on File, 1999. ISBN 0-8160-4157-1.
  • Kiina iski Vietnamiin. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1980, s. 50. Helsinki: Otava, 1979. ISBN 951-1-05460-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiinan–Vietnamin sota.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.