Samettiero

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tšekkoslovakia vuosina 1969–1989.
Tšekin (vihreä) ja Slovakian (oranssi) sijainti Euroopan kartalla.

Samettieroksi (tšek. Sametový rozvod, slovakiksi Zamatový rozvod) kutsutaan vuonna 1993 väkivallattomasti tapahtunutta Tšekkoslovakian jakautumista itsenäisiksi Tšekin ja Slovakian valtioiksi. Prosessi oli huomattavasti rauhallisempi kuin Jugoslavian tai Neuvostoliiton hajoaminen.

Kolme vuotta samettivallankumouksen jälkeen Slovakiassa koettiin, että alue oli jäänyt Tšekin varjoon. Teollistuminen oli tuottanut maahan lähinnä sotilasteollisuutta, joka kärsi poliittisen tilanteen muutoksista. Slovakian puolella oli paljon työttömyyttä, kun taas Tšekin puolella yksityistäminen näytti tuottoisalta.[1]

Samettivallankumouksen jälkeen keskusteltiin kolmesta vaihtoehdosta: entisenlainen tiivis liitto, löyhempi valtioliitto tai täysin itsenäiset valtiot. Heinäkuussa 1992 Slovakian osavaltioparlamentti hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. Tšekkoslovakian viimeinen presidentti Václav Havel erosi vapaaehtoisesti. Marraskuussa kansalliskokous sääti kaksi perustuslakia, joissa sovittiin valtion jakamisesta kahtia vuoden lopussa. Ero tuli voimaan 1. tammikuuta 1993.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heart of Europe (Slovakialainen näkemys)