Samettiero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tšekkoslovakia vuosina 1969–1989.
Tšekin (vihreä) ja Slovakian (oranssi) sijainti Euroopan kartalla.

Samettieroksi (tšek. Sametový rozvod, slovakiksi Zamatový rozvod) kutsutaan vuonna 1993 väkivallattomasti tapahtunutta Tšekkoslovakian jakautumista itsenäisiksi Tšekin ja Slovakian valtioiksi. Prosessi oli huomattavasti rauhallisempi kuin Jugoslavian tai Neuvostoliiton hajoaminen.

Kolme vuotta samettivallankumouksen jälkeen Slovakiassa koettiin, että alue oli jäänyt Tšekin varjoon. Teollistuminen oli tuottanut maahan lähinnä sotilasteollisuutta, joka kärsi poliittisen tilanteen muutoksista. Slovakian puolella oli paljon työttömyyttä, kun taas Tšekin puolella yksityistäminen näytti tuottoisalta.[1] Vuonna 1992 tehtyjen mielipidetiedustelujen perusteella kuitenkin vain 36 prosenttia Tšekin ja 37 prosenttia Slovakian asukkaista kannatti eroa, 80 prosenttia vastaajista piti sitä silti vaikeassa taloudellisessa tilanteessa väistämättömänä.[2]

Samettivallankumouksen jälkeen keskusteltiin kolmesta vaihtoehdosta: tiivis valtioliitto, löyhempi valtioliitto tai täysin itsenäiset valtiot. Heinäkuussa 1992 Slovakian osavaltioparlamentti hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. Tšekkoslovakian viimeinen presidentti Václav Havel erosi vapaaehtoisesti. Marraskuussa Tšekkoslovakian kansalliskokous sääti kaksi perustuslakia, joissa sovittiin valtion jakamisesta kahtia vuoden lopussa. Ero tuli voimaan 1. tammikuuta 1993.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heart of Europe (Arkistoitu – Internet Archive) (Slovakialainen näkemys)
  2. At Fork in Road, Czechoslovaks Fret