Keski-Eurooppa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keski-Euroopan sijainti

Keski-Eurooppa on alue keskellä Eurooppaa. Aluetta ei ole määritelty mitenkään yksiselitteisesti, mutta usein siihen sisällytetään Itävalta, Liechtenstein, Puola, Slovakia, Slovenia, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Unkari sekä Venäjän Kaliningradin alue. Nämä kaikki mukaan lukien Keski-Euroopan asukasluku on yli 165 miljoonaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Eurooppa tunnettiin käsitteenä 1800-luvulla, mutta jo keskiajalla, vuonna 1335 järjestettiin Unkarin, Puolan ja Böömin kuninkaiden kokous. Nykyaikaisen Keski-Euroopan syntymisenä voisi pitää 21. tammikuuta, vuonna 1904, jolloin perustettiin Keski-Euroopan talousyhdistys. Tämän päätarkoituksena oli Saksan ja Itävalta-Unkarin taloudellinen yhteistyö. Muutenkin Keski-Eurooppa pitkälti yhdistettiin Saksaan ja sen taloudelliseen, kulttuurilliseen sekä poliittiseen vaikutusympäristöön.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantieteellisesti Keski-Eurooppa sijoittuu Alppien, Karpaattien, Itämeren ja Reinin joen rajaamalle alueelle. Kasvimaantieteellisenä alueena Keski-Eurooppa ulottuu Alpeilta Itämerelle. Lännessä se ulottuu pitkälle Ranskan puolelle.

Käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisessa kielenkäytössä käsite Keski-Eurooppa ymmärretään nykyisin usein Pohjoismaista ja Välimeren maista erottuvana alueena, toisin sanoen etelä–pohjois-akselista katsoen. Keski-Eurooppa on se, mikä ei ole Pohjois- tai Etelä-Eurooppaa, ja näin ollen suomalaiset sisällyttävät siihen mm. Alankomaat, Belgian, Ranskan ja Saksan. Muissa maissa, joissa Keski-Eurooppa nähdään itä–länsi-akselista, siihen luetaan olennaisesti esimerkiksi Puola, Tšekki, Slovakia ja Unkari, jotka suomalainen taas saattaisi sisällyttää Itä-Eurooppaan.lähde?

Euroopan kasvimaantieteelliset alueet Wolfgang Freyn ja Rainer Löschin mukaan
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.