Vrije Universiteit Brussel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vrije Universiteit Brussel
Motto Scientia vincere tenebras
Perustettu 1834
Tyyppi Julkinen ja ei tunnustuksellinen
Rehtori Paul De Knop
Kansleri Eddy Van Gelder
Opiskelijoita n. 8 860
Sijainti Bryssel, Belgia
Sivusto www.vub.ac.be
Yliopiston perustaja Pierre-Théodore Verhaegen

Vrije Universiteit Brussel (Brysselin vapaa yliopisto, VUB) on Brysselin kaupungissa, Belgiassa sijaitseva hollanninkielinen yliopisto.[1]

Kiinalainen ARWU-yliopistoranking sijoitti VUB:n tieteellisten näyttöjen perusteella maailman huippuyliopistojen listan sijaluokkaan 201.–300.[1]

Yliopisto eroaa samaa tarkoittavasta nimestä huolimatta Université libre de Bruxellesistä (ULB), joka on ranskankielinen. Vuodesta 1970 lähtien nämä yliopistot ovat olleet täysin erillisiä instituutioita.

VUB katsoo perustamisensa tapahtuneen jo vuonna 1834 kun ULB perustettiin.[2] Perustajanaan yliopisto pitää Pierre-Théodore Verhaegenia, jolla oli erinomaiset suhteet Belgian vapaamuurarijärjestöön. Aluksi yliopistossa annettiin opetusta vain ranskaksi, mutta vuonna 1935 aloitettiin joidenkin oikeustieteellisten kurssien opettaminen hollanniksi. Vuonna 1936 jo lähes kaikissa tiedekunnissa oli hollanninkielistä opetusta. 1. lokakuuta 1970 ULB jakautui kahtia kielellisten periaatteiden mukaisesti. Tällöin syntyi Vrije Universiteit Brussel, joka oli täysin hollanninkielinen. Yliopistojen ero sinetöitiin kansallisella lainsäädännöllä 28. toukokuuta 1970 ja tällöin virallistettiin laillinen, hallinnollinen, opetuksellinen ja tieteellinen ero kahdeksi eri yliopistoksi.

Eron eräänä syynä voidaan pitää flaamien kielellisen identiteetin vahvistumista, olihan maan perustuslaki saatu käännetyksi hollanniksi 1960-luvun alkuvuosina. Tämä on myös nähtävänä tiukentuvana kielitaistelun eräänä vaiheena, joka lopulta on johtanut Belgian liittovaltioon ja maan kolmen kielellisen yhteisön luomiseen.

VUB on Belgian hollanninkielisistä yliopistoista ainoa, joka perustaa opetuksensa ja tutkimuksensa vapaaseen ilmaisuun. Muut ovat joko katolisen kirkon tai valtion omistamia ja hallitsemia yliopistoja.

Monien muiden belgialaisten yliopistojen tavoin myös VUB kerää opiskelijoilta lukukausimaksuja. Vuosittainen maksu on 1000 € Euroopan unionin jäsenmaisen kansalaisilta ja 1 000–3 900 € muilta.[3]

  1. a b Vrije Universiteit Brussel (VUB) Academic Ranking of World Universities. 2021. ShanghaiRanking Consultancy. Viitattu 30.7.2022. (englanniksi)
  2. Rich history Vrije Universiteit Brussel (VUB). Arkistoitu 30.7.2022. Viitattu 30.7.2022. (englanniksi)
  3. Belgium: Tuition fees & cost of living study.eu. 2023. Viitattu 2.9.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]