Wienin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wienin yliopisto
Universität Wien
lat. Alma Mater Rudolphina Vindobonensis
Perustettu 12. maaliskuuta 1365
Tyyppi julkinen
Rehtori Sebastian Schütze
Henkilökunta n. 9 400[1]
Opiskelijoita n. 88 000[1]
Sijainti Wien, Itävalta (48°12′47″N, 16°21′35″E)
Osoite Dr.-Karl-Lueger-Ring 1
Sivusto http://www.univie.ac.at/

Wienin yliopisto (saks. Universität Wien) on Itävallan pääkaupungissa Wienissä sijaitseva yliopisto. Se on saksankielisen maailman suurin ja vanhin yliopisto. Erotukseksi muista Wienin yliopistoista sitä kutsutaan usein nimellä Hauptuni eli "pääyliopisto". Wienin yliopisto perustettiin vuonna 1365. Perustaja oli Rudolf IV, ja yliopistoa kutsutaan hänen mukaansa latinaksi nimellä ”Alma Mater Rudolphina Vindobonensis”.[2]

Organisaatio: Historia ja nykyisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wienin yliopiston päärakennus Ring­straßelta nähtynä.

Wienin yliopisto (kuten kaikki yliopistot ja akatemiat Itävallassa) noudatti demokraattista hallintovallan tasajakoa kolmen eri ryhmittymän kesken: opiskelijat (suurin), opetushenkilökunta ja professorit. Kaikilla ryhmillä oli oikeus lähettää edustajia hallintoelimiin ja äänioikeus lähes kaikissa asioissa. Vaikka järjestelmä takasi, että kaikilla ryhmillä oli tasa-arvoinen mahdollisuus vaikuttaa yliopiston hallintoon, niin systeemin arvostelijat väittivät sen johtavan korruptioon erityisesti nimitysasioissa.

Wolfgang Schüsselin hallitus toteutti Itävallan yliopistojärjestelmän uudistamisen, jossa hallintovalta keskitettiin professorikunnalle ja samalla muodostettiin johtokunta, johon hallitus saa valita enemmistön. Opiskelijoille tuli lisäksi maksettavaksi lukukausimaksu (387 € lukukaudessa vuonna 2007). Toinen kritisoitu muutos oli erottaa lääketiede erillisiksi lääketieteellisiksi yliopistoikseen, jolloin arvostelijoiden mielestä Wienin yliopisto menetti täyden yliopistostatuksensa.

Kuuluisia oppineita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wienin yliopistossa opettaneita Nobel-palkinnon saajia ovat Robert Bárány, Julius Wagner-Jauregg, Hans Fischer, Karl Landsteiner, Erwin Schrödinger, Victor Franz Hess, Otto Loewi, Konrad Lorenz ja Friedrich von Hayek.

Wienin yliopisto oli myös itävaltalaisen taloustieteen kehto. Tämän koulukunnan perustajista yliopistossa opiskelivat Carl Menger, Eugen von Böhm-Bawerk, Friedrich von Wieser, Joseph Schumpeter, Ludwig von Mises ja Friedrich von Hayek.

Kuuluisia alumneja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja yliopiston opiskelijoita ovat olleet muiden muassa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b About the University of Vienna Wienin yliopisto. Viitattu 2.6.2011. (englanniksi)
  2. History of the University of Vienna Wienin yliopisto. Viitattu 2.6.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]