Gregor Mendel

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gregor Mendel
Gregor Mendel oval.jpg
Syntynyt 20. heinäkuuta 1822
Heinzendorf (nyk. Hynčice), Itävallan keisarikunta
Kuollut 6. tammikuuta 1884 (61 vuotta)
Brünn, Itävalta-Unkari
Tutkimusala genetiikka
Instituutti Pyhän Tuomaan luostari
Tutkinnot Wienin yliopisto
Tunnetuimmat työt perinnöllisyystiede
Uskonnollinen kanta katolinen

Gregor Mendel (20. heinäkuuta 1822 Heinzendorf6. tammikuuta 1884 Brünn) oli saksankielinen itävaltalainen augustinolaismunkki. Häntä pidetään usein genetiikan ”isänä”.[1] Hän asui suurimman osan elämästään Brünnissä (nyk. Brno), joka hänen aikanaan kuului Itävaltaan mutta nykyisin Tšekkiin.

Mendel oli luostarissa koulutettu munkki ja teki systemaattisia geneettisiä kokeita herneillä luostarin puutarhassa. Hänen vuosia jatkuneet, huolellisesti suunnitellut risteytyskokeensa loivat perustan perinnöllisyystieteen myöhemmälle kehitykselle. Mendel vietti eristäytynyttä elämää ja julkaisi vain kaksi tieteellistä julkaisua elinaikanaan. Tieteellisen työnsä ohella hän muun muassa opetti matematiikkaa luostarin koulussa ja yliopistossa sekä päätyi myöhemmin luostarinsa johtajaksi. Tämä työ oli hänestä vaativinta, sillä hän joutui taistelemaan luostarin säilymisen puolesta valtiovaltaa vastaan.

Tutkimustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mendel valitsi seitsemän erilaista herneen ominaisuutta kokeisiinsa ja teki laajoja, kvantitatiivisia risteytyskokeita, jotka jatkuivat monen sukupolven ajan. Näiden kokeiden perusteella hän päätteli, että tietyt herneen ominaisuudet ovat periytyviä ja niiden taustalla olevat, sukupolvesta toiseen kulkeutuvat perintötekijät (geenit) voivat olla vallitsevia (dominantteja) tai peittyviä (resessiivisiä). Hän pystyi myös osoittamaan, että tietyt ominaisuudet voivat periytyä jälkeläisille toisistaan riippumatta (segregaatio).

Mendel oli kolme vuosikymmentä aikaansa edellä, kun biologit eivät taksonomisen biologiakäsityksensä vuoksi arvostaneet hänen empiirisiä tutkimuksiaan. Geneetikot vahvistivat hänen tutkimustuloksensa 1900-luvun alussa. Siitä pitäen häntä on pidetty aiheellisesti genetiikan uranuurtajana.

Mendelin mukaan on myös nimetty kaksi tunnettua biologista lakia, Mendelin säännöt:

  • 1. sääntö, erkanemissääntö (Law of Segregation)[2]
  • 2. sääntö, sääntö ominaisuuksien vapaasta yhdistymisestä (Law of Independent Assortment)[3]
  • sääntöä peittyvien (resessiivisten) ominaisuuksien jäämisestä vallitsevien (dominanttien) ominaisuuksien varjoon, kutsutaan usein Mendelin 3. laiksi (Law of Dominance), mutta nykyisin tätä pidetään perinnöllisyyden perusoppina, ei niinkään Mendelin lakina.
Seitsemän Mendelin tutkimista herneen 34:stä ominaisuudesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gregor Mendel Encyclopedia Britannica. Viitattu 4.12.2014.
  2. Phillip McClean: Mendel's First Law of Genetics (Law of Segregation) Mendelian Genetics. 2000. Viitattu 4.12.2014.
  3. Phillip McClean: Mendel's Law of Independent Assortment Mendelian Genetics. 2000. Viitattu 4.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gregor Mendel.