Jari Aula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jari Aula Helsingin kirjamessuilla 2010.

Jari Aula (s. 29. tammikuuta 1961 Rovaniemi) on suomalainen radiokuuluttaja, toimittaja ja kääntäjä. Hän on opiskellut venäjän kieltä ja kirjallisuutta ja myöhemmin muun muassa slavistiikkaa (länsi- ja eteläslaavilaiset kielet ja kulttuurit). Koulutukseltaan Aula on filosofian maisteri Helsingin yliopistosta. Hän on opiskellut myös ulkomailla, muun muassa 1980-luvulla silloisessa Leningradin valtiollisessa yliopistossa ja myöhemmin myös Prahassa (Kaarlen yliopisto) sekä Bratislavassa. Aula on auktorisoitu venäjän, ukrainan, tšekin ja slovakin kääntäjä. Lisäksi hän hallitsee slaavilaisista kielistä muun muassa puolaa, bulgariaa ja sorbia.

Jari Aula on toiminut kuuluttajana Yleisradion suomenkielisillä radiokanavilla vuodesta 1982 ja nykyään hän on Yle Radio 1:n kuuluttaja. Hän on tehnyt myös monia radio-ohjelmia, muun muassa Tuntematon Venäjä -radiosarjaa ja Eurooppalaisia puheenvuoroja -otsakkeen alle. Keväällä 2022 alkoi Aulan nykyinen viikoittaissarja Kielen päällä, joka käsittelee kieleen liittyviä asioita.

Aula on suomentanut muun muassa Slovakian tunnetuimpiin runoilijoihin kuuluvan Miroslav Válekin runokokoelmat Dotyky (Kosketuksia, 2009) sekä Milovanie v husej koži & Nepokoj (Rakastelua kananlihalla & Rauhattomuutta 2014) sekä Jiří Dědečekin haikuja (2012). Lisäksi Aula on lukenut pitkään äänikirjoja. Hän sai Sokeain Ystävien tiedonvälityspalkinnon 2011 lukemastaan 770 äänikirjasta ja lähes 10 000 äänitetystä lukutunnista.

Käännökset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]