Paul Sabatier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Sabatier
Henkilötiedot
Syntynyt5. marraskuuta 1854
Carcassonne, Ranska
Kuollut14. elokuuta 1941 (86 vuotta)
Toulouse, Ranska
Kansalaisuus Ranska ranskalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Collège de France
Väitöstyön ohjaaja Marcellin Berthelot
Instituutti Collège de France
Bordeaux’n yliopisto
Toulousen yliopisto
Tutkimusalue Kemia
Tunnetut työt Siirtymämetallikatalyysi
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1912)

Paul Sabatier (5. marraskuuta 1854 Carcassonne14. elokuuta 1941 Toulouse) oli ranskalainen kemisti, jolle myönnettiin Nobelin kemianpalkinto vuonna 1912 metallikatalysoidusta orgaanisten yhdisteiden hydrogenoinnista. Hän jakoi palkinnon toisen ranskalaisen kemistin Victor Grignardin kanssa.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabatier hyväksyttiin sekä École polytechniqueen että École normale supérieureen; hän valitsi viimeksimainitun ja valmistui sieltä kurssinsa parhaana 1877. Hän jatkoi opintojaan Collège de Francessa ja valmistui tohtoriksi 1880. Sabatier toimi fysiikan professorina Bordeaux’ssa ja Toulousessa, missä hän myöhemmin siirtyi kemian professoriksi ja työskenteli eläkkeelle jäämiseensä asti.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabatierin varhaisin tutkimustyö liittyi rikin ja metallisulfaattien lämpökemiaan, joka oli aiheena hänen tohtorin väitöskirjassaan. Hän jatkoi fysikaalisia ja kemiallisia tutkimuksiaan sulfideihin, klorideihin, kromaatteihin ja kuparin yhdisteisiin. Sabatier tutki myös typen oksideja sekä teki huomattavia löytöjä muun muassa absorptiospektrometriaan liittyen.

Sabatier helpotti myös huomattavasti hydrogenoinnin teollista käyttöä. Vuonna 1887 hän huomasi, että pieni määrä nikkeliä katalyyttinä auttoi vetyä liittymään hiiliyhdisteiden molekyyleihin. Parhaiten Sabatier tunnetaankin tästä Sabatier-reaktiosta sekä kirjallisista töistään kuten vuonna 1913 julkaisemastaan kirjasta La Catalyse en Chimie Organique.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nobel Prize in Chemistry 1912 Nobelprize.org – The Official Website of the Nobel. Viitattu 15.7.2012. (englanniksi)
  2. Biography Nobelprize.org – The Official Website of the Nobel. Viitattu 15.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]