Archer John Porter Martin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Archer John Porter Martin
Archer John Porter Martin Nobel.jpg
Syntynyt 1. maaliskuuta 1910
Lontoo, Iso-Britannia
Kuollut 28. heinäkuuta 2002
Llangarron, Iso-Britannia
Asuinpaikka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Iso-Britannia
Kansallisuus Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Brittiläinen
Tutkimusala Biokemia
Tutkinnot Peterhouse
Tunnetuimmat työt Erotuskromatografia
Tunnustukset Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1952)

Archer John Porter Martin ( 1. maaliskuuta 1910, Lontoo28. heinäkuuta 2002, Llangarron) oli brittiläinen biokemisti, joka sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1952 erotuskromatografian kehittämisestä yhdessä Richard Laurence Millington Syngen kanssa.

Martin opiskeli Bedfordissa ja Cambridgen yliopistossa. Aluksi Martin keskittyi fysikaaliseen kemiaan, mutta siirtyi myöhemmin Dunn Nutritional Laboratoryyn ja vuonna 1938 hän siirtyi Leedsiin. Vuodesta 1946 vuoteen 1948 hän toimi Boots Pure Drug Companyn biokemianosaston johtajana. Jonka jälkeen hän liittyi Medical Research Counciliin. Hänet nimitettiin National Institute for Medical Researchin fysikaalisen kemian osaston johtoon.

Martin erikoistui biokemiaan muun muassa E- ja B2-vitamiineihin. Martin kehitti tekniikoita, jotka johtivat kromatografian keksimiseen. Erotuskromatografian hän kehitti työskennellessään aminohappojen erottamisen parissa. Myöhemmin hän kehitti kaasu-nestekromatografian. Martin sai töistään lukuisia kunnianosoituksia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.