Cyril Norman Hinshelwood

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cyril Norman Hinshelwood
Cyril Norman Hinshelwood Nobel.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt19. kesäkuuta 1897
Lontoo,  Iso-Britannia
Kuollut9. lokakuuta 1967 (70 vuotta)
Kansalaisuus Yhdistynyt kuningaskunta brittiläinen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Oxfordin yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Harold Hartley
Instituutti Oxfordin yliopisto
Oppilaat Keith J. Laidler
Tutkimusalue kemia
Tunnetut työt ketjureaktiot
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1956)

Sir Cyril Norman Hilshelwood (19. kesäkuuta 1897 Lontoo9. lokakuuta 1967) oli brittiläinen fysikaalinen kemisti. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1956 muutamien ketjureaktioihin liittyvien ongelmien ratkaisemisesta sekä palamisteoriasta. Hinshelwood jakoi palkinnon neuvostoliittolaisen Nikolai Semjonovin kanssa.

Koulunkäyntinsä Hinshelwood aloitti Kanadassa. Hänen isänsä kuoltua vuonna 1905 perhe muutti Chelseaan, missä Hinshelwood eli lopun elämänsä. Hilshelwood opiskeli Westminsterissä ja Oxfordin yliopistossa.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Hinshelwood työskenteli kemistinä räjähdysainetehtaassa. 1921–1937 hän toimi tuutorina Oxfordissa Trinity Collegessa. Kemianprofessorina hän toimi vuodesta 1937 alkaen. Hinshelwood toimi useissa Britannian hallituksen neuvoa-antavissa tieteellisissä toimikunnissa. Hän oli Royal Societyn jäsen vuodesta 1927 ja hän toimi sen puheenjohtajana vuosina 1955–1960. Hinshelwood aateloitiin vuonna 1948 ja vuodesta 1960 hän kuului ansioritarikuntaan.

Hinshelwood julkaisi useita kirjoja muun muassa molekyylien termodynamiikasta. Yhdessä Harold Warris Thompsonin kanssa hän tutki vedyn ja hapen välistä räjähdysreaktiota ja kuvaili ketjureaktiomekanismin. Myöhemmin hän tutki kemiallisia muutoksia bakteerisoluissa. Nämä tutkimukset olivat tärkeitä myöhemmille bakteereja ja antibiootteja koskeville töille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.