Walter Gilbert

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walter Gilbert
Henkilötiedot
Syntynyt21. maaliskuuta 1932 (ikä 91)
Boston, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvaltalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Harvardin yliopisto
Cambridgen yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Abdus Salam
Instituutti Harvardin yliopisto
Oppilaat Gerald Guralnik
Tutkimusalue Biokemia, fysiikka
Tunnetut työt DNA-tutkimus
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1980)

Walter Gilbert (s. 21. maaliskuuta 1932 Boston, Massachusetts, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen biokemisti, fyysikko ja molekyylibiologian pioneeri. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1980 DNA:n ja geenien rakenteen tutkimisesta. Gilbert jakoi palkinnon Paul Bergin ja Frederick Sangerin kanssa.[1]

Gilbertin molemmat vanhemmat olivat syntyneet ukrainanjuutalaisille siirtolaisille.[2] Gilbert opiskeli Harvardin ja Cambridgen yliopistoissa. Myöhemmin hän palasi Harvardiin. Yhdessä Allan Maxamin kanssa Gilbert kehitti uuden tavan DNA:n sekvensointiin.

Vuonna 1979 Gilbert sai yhdessä Sangerin kanssa Columbian yliopiston myöntämän Louisa Gross Horwitz -palkinnon. Gilbert esitti ensimmäisenä teorian RNA-maailmaa ensimmäisenä elämänmuotona. Samaa teoriaa ehdotti myös Carl Woese vuonna 1967.

Gilbert oli myös yksi Biogen-yhtiön perustajista ja toimi sen ensimmäisenä johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1981–1984. Tieteellisen työn ja liike-elämän yhdistäminen oli vaikeaa; Harvard vaati Gilbertiä valitsemaan yrityksen ja yliopiston välillä. Gilbert valitsi yrityksen, mutta sen rahoittajat valittivat hänen käyttäytyvän kuin yrityksen pääoma olisi tutkimusapuraha. 1984 Gilbert jätti yrityksen ja palasi Harvardiin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nobel Prize in Chemistry 1980 Nobelprize.org. Viitattu 5.3.2017.
  2. Two Jewish Scientists Share in Nobel Prize for Chemistry ... Jewish Telegraphic Agency. 16.10.1980. Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  3. The Genome Project NY Times. 1987. Viitattu 5.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.