Piikarbidi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Piikarbidi

SiC p1390066.jpg

Tunnisteet
CAS-numero 409-21-2
Ominaisuudet
Molekyylikaava SiC
Moolimassa 40,096
Ulkomuoto Kiinteä
Sulamispiste 2730 °C
Tiheys 3,2 g/cm3

Piikarbidi (SiC) on piin ja hiilen muodostama keraaminen yhdiste. Piikarbidin moolimassa on 40,096 g/mol, tiheys 3,2 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), härmistymislämpötila 2700 °C ja CAS-numero on 409-21-2. Aine ei liukene veteen. Piikarbidista käytetään myös nimiä hiilipii, carborundum ja piimonokarbidi. Piikarbidilla esiintyy useita erilaisia kiderakenteita eli polytyyppejä. Aineen polytyyppejä on havaittu yli 200, joista pisimmät periodit ovat satoja kerroksia. Yleisimmät polytyypit ovat kuitenkin 6H, 4H ja 3C. Piikarbidin fysikaaliset ominaisuudet vaihtelevat eri polytyypeillä.

Piikarbidi-hiomarakeelle on ominaista rakeen terävyys ja neulamainen muoto. Sen tärkeimmät käyttökohteet ovat lasi- ja kiviteollisuuden hiomatarvikkeet sekä maalien ja täyteaineiden hionta. Piikarbidihiomatuotteita voidaan käyttää myös kovien valutuotteiden (esimerkiksi harmaavalurauta) hionnassa. Piikarbidi on kemiallisesti suhteellisen stabiili, mutta se reagoi hyvin voimakkaasti sulien metallien kanssa (Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co ja Ni). Piikarbidilla on piinitridiä (Si3N4) parempi hapettumiskestävyys ja korkean lämpötilan lujuus.

Piikarbidia käytetään myös jännitteestä riippuvien vastusten eli varistorien valmistukseen. Piikarbidista voidaan valmistaa myös sinistä väriä tuottavia LED:ejä sekä tehoelektroniikan komponentteja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.