Vetyfluoridi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vetyfluoridi
Hydrogen-fluoride-3D-vdW.svg
Tunnisteet
Muut nimet Fluorivety, Fluorivetyhappo
CAS-numero 7664-39-3
Ominaisuudet
Molekyylikaava HF
Moolimassa 20,008 g/mol
Ulkomuoto Väritön neste tai kaasu
Sulamispiste −84 °C (189,15 K)
Kiehumispiste 19,54 °C (292,69 K)
Tiheys 0,922 kg/m3
Liukoisuus veteen Erittäin hyvä
Fluorivetyhappoa teflonpullossa

Vetyfluoridi eli fluorivety (HF) on vedyn ja fluorin muodostama molekyyliyhdiste. Muista halideista poiketen vetyfluoridin kiehumispiste on hyvin lähellä huoneenlämpötilaa. Vetyfluoridin vesiliuosta kutsutaan fluorivetyhapoksi, joka on vain heikosti hapan, mutta vahvasti korrosoiva. Ainetta käytetään laajasti petrokemianteollisuudessa, ja se on tärkeä yhdiste niin kutsuttujen superhappojen valmistuksessa.

Vetyfluoridin rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetyfluoridikiteet koostuvat siksakmaisista molekyyliketjuista. Molekyylien sisäiset kovalenttiset sidokset ovat noin 95 pikometriä pitkiä. Molekyylit ovat kiinni toisissaan sähköisellä vetovoimalla, vetysidoksilla. (Merkitty kuvaan katkoviivoilla.)

Vetysidokset ja mitat

Myös nestemäisessä olomuodossa vetyfluoridimolekyylit muodostavat ketjuja, tosin lyhyempiä, noin viiden tai kuuden molekyylin mittaisia. Vetyfluoridin korkeampi kiehumispiste muihin halideihin verrattuna johtuu pitkälti vahvoista vetysidoksista.

Käyttö ja valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetyfluoridia käytetään muun muassa polymeerien fluorauksessa, maaöljyn jalostuksessa, lasinvalmistuksessa ja etsauksessa, alumiinin tuotannossa ja uraaniheksafluoridin syntetisoinnissa. Vetyfluoridin vesiliuos myös syövyttää oksideja, joten sitä käytetään teräksen valmistuksessa ja puolijohdeteollisuudessa piin epäpuhtauksien poistossa.

Vetyfluoridia valmistetaan kalsiumfluoridista ja rikkihaposta.

CaF2 + H2SO4 → CaSO4 + 2 HF

Ainetta myydään yleensä anhydridinä tai 70- tai 49-prosenttisina vesiliuoksina eli fluorivetyhappona. Voimakkaan reaktiivisuutensa ja syövyttävyytensä takia vetyfluoridia ja sen vesiliuosta säilytetään yleensä teflon-astioissa. Fluori ei reagoi teflonin kanssa, joka itse on fluoriyhdiste.

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aine on myrkyllistä ja voi olla jopa kuolettavaa pieninäkin annoksina ravinnossa tai ihon läpi imeytyneenä. Iholle joutuessaan aine voi aiheuttaa vakavia vaurioita ja hengitettynä tai nieltynä pahoinvointia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vetyfluoridin kansainvälinen kemikaalikortti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]