Indigonsininen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
Tyypillinen HTML- kuvauskielessä käytetty indigosininen (#4B0082)
 
435 nm:n aallonpituus muutettuna RGB-väriksi Spectra-ohjelmalla
Indigo tekstiilivärinä.

Indigonsininen eli intiansininen tai retuliini on syvän sininen väri. Indigo on kasviperäinen indigon­sininen väriaine, jonka tärkein ainesosa on indigotiini.[1] Ainetta käytetään esimerkiksi farkkujen värjäämiseen. Värjäysaineena ja väripigmenttinä käytettävä indigo on lämpimän sävyistä, kun taas optisena värinä indigolla tarkoitetaan violetinsävyistä sinistä.

Indigoa saadaan useista eri indigokasvien sukuun kuuluvasta kasvista, joita kasvaa Aasiassa ja Keski- ja Etelä-Amerikassa, sekä joistakin viileämmässä kasvavista muista kasvilajeista kuten väri­morsingosta.[2] Synteettisesti indigotiinia valmistettiin laboratoriossa vuonna 1880, ja vuonna 1883 Adolf von Baeyer selvitti sen kemiallisen kaavan.[1] Vuodesta 1897 lähtien synteettistä indigoa on valmistettu myös kaupallisesti.[3] Synteettisesti sitä voidaan valmistaa esimerkiksi o-nitrobentsaldehydistä ja asetonista. Indigo ei tartu kuituihin kovin hyvin, joten indigolla värjätyt vaatteet haalistuvat vähitellen pesuissa. Parhaiten indigo tarttuu kuituihin, joissa on poolisia funktionaalisia ryhmiä.

Indigosinen kemiallinen rakenne.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b John Hudson: Suurin tiede – kemian historia, s. 377. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Art House, 2002. ISBN 951-884-346-5.
  2. Hudson, s. 18
  3. Coloria.net – Indigo-aiheinen sivu

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.