Indigot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Indigot
Väri-indigon (Indigofera tinctoria) kukintoja
Väri-indigon (Indigofera tinctoria) kukintoja
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Faboideae
Suku: Indigot Indigofera
L.
Synonyymit
  • Bremontiera DC
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Indigot Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Indigot Commonsissa

Piirros lajista Indigofera suffruticosa.

Indigot (Indigofera) on hernekasvien heimon kolmanneksi suurin kasvisuku noin 700 lajillaan. Nimensä mukaisesti suvun eräistä lajeista saadaan sinistä väriainetta, indigoa.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvutapa ja lehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indigot ovat joskus yksi-, mutta tavallisemmin monivuotisia ruohovartisia kasveja, pensaita tai pieniä puita. Monet kasvinosat ovat harvakarvaisia. Ehytlaitaiset lehdet ovat tavallisesti parilehdykkäisiä, eräillä lajeilla yksinkertaisia tai sulkamaisia. Lehtirauhaset puuttuvat usein. Korvakkeet pysyvät kasvissa pitkään tai putoavat aikaisin.

Kukat ja hedelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indigojen kukat sijaitsevat yksittäin lehtihangoissa tai niistä kasvavissa terttumaisissa tai tähkämäisissä kukinnoissa yhdessä aikaisin putoavien suojuslehtien kanssa. Kansilehdet puuttuvat.

Kaksineuvoisilla, viisiteräisillä ja zygomorfisilla kukilla on kaksinkertainen kehä. Viisi verholehteä ovat kasvaneet yhteen kellomaiseksi tai kuppimaiseksi muodostelmaksi. Viisi verhiöhammasta ovat tavallisesti samanpituisia; alin voi olla pidempi. Terälehdet ovat tavallisesti vaaleanpunaisia, punaisia tai oransseja, joskus valkoisia tai keltaisia. Purjeen tyvi on lyhytokainen. Venhossa on usein kapeiden siipien kanssa yhteen kasvanut kannus. Kymmenestä heteestä yhdeksän on yhteenkasvaneita. Emi sisältää yhden tai useampia siemenaiheita. Suora, tavallisesti karvaton vartalo päättyy pallomaiseen luottiin.

Kukasta kypsyvä hedelmä on pitkähkö tai lyijykynämäinen-kuulamainen palko, joka sisältää 3-4 siementä. Siemenarpi on pieni. Kaksi sirkkalehteä ovat eriparisia.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indigoja esiintyy ympäri maailman lähinnä trooppisilla tai lämpimänlauhkeilla ilmastoalueilla. Suvun päälevinneisyysalue on kuitenkin Afrikassa ja Madagaskarissa, joissa esiintyy yhteensä noin 490 indigolajia.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl von Linnén kuvailema indigojen (Indigofera) suku kuuluu hernekasvien heimoon, Faboideae-alaheimoon ja Indigofereae-tribukseen. Sukuun kuuluu noin 30 sektiota ja 700 lajia.

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräistä indigolajeista (mm. väri-indigo, Indigofera suffruticosa, Indigofera articulata ja natalinindigo) voidaan uuttaa indigo-nimistä väriainetta; joskus niitä käytetään myös viherlannoitteena tai rehukasveina. Joissakin lajeissa (esim. Indigofera endecaphylla ja Indigofera mucronata) esiintyy indospisiinia, kanavaniinia ja hiptageenihappoa. Nämä myrkylliset yhdisteet aiheuttavat perintövaurioita ja ovat syyllisiä eräisiin hevossairauksiin.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indigofera decora:

Indigofera astragalina:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d indigot – Indigofera laji.fi. Viitattu 31.1.2020.
  2. Fabaceae Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. finto. Viitattu 31.1.2020.
  3. Fabaceae Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. finto. Viitattu 31.1.2020.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Indigofera