Birkenau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Birkenaun portti tunnetaan myös nimellä Kuoleman portti.

Birkenau oli saksalainen tuhoamisleiri toisen maailmansodan aikana. Se tunnettiin nimellä KL Auschwitz II ja myöhemmin KZ Auschwitz II.[1]

Birkenaun tuhoamisleiri rakennettiin noin kolmen kilometrin päähän Auschwitzin pääleiristä, Brzezinkan kylään. Se levittäytyi 175 hehtaarin alueelle ja siellä oli yli 300 rakennusta. Yhdessä rakennuksessa asui kerralla jopa 1 000 vankia. Näistä 45 tiilistä ja 22 puista rakennusta on säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa.

Birkenaun leiri oli ensisijaisesti tuhoamisleiri, kun Auschwitzin muut leirit olivat ennen kaikkea työleirejä. Sinne tuotiin junalasteittain juutalaisia ympäri Eurooppaa tuhottaviksi ja poltettaviksi. Esimerkiksi kevät-kesällä 1944 leirillä surmattiin arviolta jopa 400 000 Unkarin juutalaista.lähde? Tuhoaminen oli osa Adolf Eichmannin suunnittelemaa lopullista ratkaisua. Leirin uhrien joukossa oli myös muun muassa romaneja ja puolalaisia. Leirin väkiluku elokuussa 1944 oli noin 100 000. Kaikkiaan Auschwitz-Birkenaun leirien läpi kulki arviolta 1,5 miljoonaa vankia.lähde?

Vangit tuotiin Birkenauhun junalla. Purkulaiturilla lääkärit tarkastivat heidät välittömästi, jonka jälkeen työkyvyttömäksi todetut jatkoivat matkaansa raiteen päässä oleville kaasukammioille tapettaviksi. Tavallisesti vauvat, lapset ja vanhukset kuolivat nopeasti tulonsa jälkeen, elleivät joutuneet Josef Mengelen kaltaisten lääkäreiden tutkimuskohteiksi.lähde?

Tammikuussa 1945 noin 58 000 Birkenaun vankia pakotettiin kuolemanmarsseille kohti länttä, koska puna-armeija lähestyi aluetta. Useimmat kuolivat matkalla. Ajanpuutteen vuoksi SS-miehet eivät ehtineet tuhota kaikkia rakennuksia, kuten he tekivät Bełżecissä, Sobibórissa ja Treblinkassa.

Puna-armeija saapui Auschwitziin 27. tammikuuta 1945 ja vapautti 7 650 siellä vielä ollutta vankia.

Krematorion III ja IV välissä paljastettiin huhtikuussa 1967 Kansainvälinen Auschwitzin uhrien muistomerkki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Czech, Danuta: Auschwitz chronicle 1939-1945. Tauris, 1990. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  • Lustig, Arnost: Auschwitz-Birkenau. Cross Currents, 1990, 9. vsk, s. 231-238. ISSN 0748-0164.
  • Sehn, Jan: Oswiecim-Brzezinka (Auschwitz-Birkenau) concentration camp. Warszawa: Wydawn, Prawnicze, 1961. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Birkenau.