Rudolf Höss

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rudolf Höss
Henkilötiedot
Syntynyt25. marraskuuta 1900
Baden-Baden, Saksa
Kuollut16. huhtikuuta 1947
Oświęcim, Puola
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Saksan keisarikunta (vuoteen 1918)
Saksa Natsi-Saksa
Palvelusvuodet 1915–1945
Komentajuudet Auschwitzin komendantti
Sotilasarvo Obersturmbannführer

SS-Obersturmbannführer Rudolf Franz Ferdinand Höss (vaihtoehtoisia kirjoitusmuotoja Höß, Hoeß tai Hoess, 25. marraskuuta 1900 Baden-Baden16. huhtikuuta 1947 Oświęcim) oli Auschwitzin keskitysleirin päällikkönä tunnettu saksalaisupseeri. Hän oli SS-joukkojen ja Waffen-SS:n jäsen.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Höss syntyi tiukan katoliseen perheeseen, ja vaikka hänen isänsä toivoi pojastaan pappia, hän liittyi isänsä kuoleman jälkeen vapaaehtoisena Saksan armeijaan ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1915. Hänet siirrettiin Turkkiin, jossa hän saavutti kersantin arvon ja palkittiin ensimmäisen ja toisen luokan rautaristillä. Sodan jälkeen Höss liittyi Freikorps Roßbachiin ja sitten vuonna 1922 Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen. Seuraavana vuonna hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankilaan Walther Kadowin murhasta, ja hänen rikoskumppaninsa Martin Bormann sai vain vuoden pituisen vankeusrangaistuksen. Höss vapautettiin yleisessä armahduksessa vuonna 1928, ja hän liittyi Artamanen-Gesellschaft -yhteisöön.

Ura SS-joukoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinrich Himmlerin suosituksesta Höss anoi SS:n jäsenyyttä vuonna 1933 ja hänet hyväksyttiin seuraavana vuonna. Samalla hänestä tuli Totenkopfverbandin jäsen. Hänet siirrettiin Dachaun keskitysleirille ja Höss sai Blockführerin arvon 1935. Vuonna 1938 Höss ylennettiin SS-Hauptsturmführeriksi ja siirrettiin Sachsenhausenin leirille. Hän vastaanotti Auschwitzin komentajan tehtävät 5. tammikuuta 1940 ja oli asemassa 1. joulukuuta 1943 asti, jolloin hänet korvasi Arthur Liebehenschel. Höss siirtyi Liebehenschelin entiseen tehtävään SS:n Wirtschaftsverwaltungshauptamtiin (WVHA). 8. toukokuuta 1944 Höss palasi Auschwitziin Heinrich Himmlerin pyynnöstä toteuttaakseen niin kutsutun Aktion Hössin, jossa oli tarkoituksena valmistella KL Auschwitz II Birkenau Unkarin juutalaisten tuhoamiseksi.

Hössin hirttopaikka Auschwitzissa (2006)
Pyöveli auttaa Hössin luukun päällä olevalle jakkaralle. Teloituksessa pyöveli poisti jakkaran ja Höss putosi luukun päälle aukaisten sen.[1]
Höss juuri ennen teloitustaan
Höss hirressä. Hirttäminen tapahtui ns. lyhyellä pudotuksella.

Elämä toisen maailmansodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan luhistuttua Hössin onnistui soluttautua väärän henkilöllisyyden turvin Saksan laivaston viestikouluun Syltin saarelle. Hänet internoitiin brittiläiselle vankileirille Kielin kanavan lähelle. Höss onnistui edelleen salaamaan henkilöllisyytensä ja hän vapautui nopeasti sotavankeudesta. Vapautumisensa jälkeen hän työskenteli kahdeksan kuukauden ajan maatilalla Flensburgin läheisyydessä.

Brittiläiset sotilaspoliisit ottivat Hössin kiinni 11. maaliskuuta 1946, minkä jälkeen hän toimi todistajana Ernst Kaltenbrunnerin, Oswald Pohlin ja IG Farben -yhtiön oikeudenkäynneissä Nürnbergissä. 25. toukokuuta 1946 hänet luovutettiin Puolaan, jossa hänet tuomittiin kuolemaan 2. huhtikuuta 1947. Kaksi viikkoa myöhemmin Rudolf Höss hirtettiin Auschwitzin keskitysleirin krematorio I:n edessä.

Ollessaan vangittuna Puolassa Höss kirjoitti muistelmansa, jotka julkaistiin vuonna 1958 nimellä Kommandant in Auschwitz: Autobiographische Aufzeichnungen (suom. SS-Obersturmbannführer Rudolf Hössin omaelämäkerta, 1959 ja Auschwitzin komendantti: omaelämäkerta, 2008).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Höss, Rudolf: Auschwitzin komendantti: Omaelämäkerta. (Kommandant in Auschwitz: Autobiographische Aufzeichnungen, 1958.) Johdanto ja selitykset: Martin Broszat. Suomentanut Reijo Wilenius. 4. painos (1. painos 1959). Helsinki: Tammi, 2008. ISBN 978-951-31-3914-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rudolf Höss.