Vanhurskaat kansakuntien joukossa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanhurskaat kansakuntien joukossa -muistolehto Israelissa.

Vanhurskaat kansakuntien joukossa (kansojen oikeamieliset, hepr. ‏חסידי אומות העולם‎, Chasidei Umot haOlam, engl. Righteous among the Nations, saks. Gerechte unter den Völkern) on alkujaan teologinen käsite, jolla juutalaisuudessa viitataan juutalaisten lakien mukaan oikeudenmukaisesti ja jumalaapelkääväisesti eläviin pakanoihin (ei-juutalaisiin). Juutalaisen perinteen mukaan Tooran, Mišnan ja Gemaran sisältämät mutkikkaat lait kuuluvat vain juutalaisten noudatettaviksi, mutta ei-juutalainenkin voi yleisiä eettisiä periaatteita noudattamalla olla juutalaisen teologian tarkoittamassa mielessä oikeamielinen.

Holokaustin jälkeen nimetyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen käsite on laajennettu koskemaan erityisesti niitä ei-juutalaisia, jotka oman henkensä uhalla pelastivat natsien uhkaamia juutalaisia. Vuodesta 1963 alkaen Israelin korkeimman oikeuden johtama komissio on myöntänyt tämän arvon asianmukaisesti ansioituneille henkilöille. Arvon saaneille myönnetään heidän nimellään varustettu mitali kunniakirjoineen. Sen lisäksi he saavat nimeään kantavan laatan Yad Vashemin Vanhurskaiden lehtoa kiertävään kunniamuuriin. Aiemmin he saivat istuttaa nimikkopuun Vanhurskaiden lehtoon, mutta tilanpuutteen vuoksi tästä menettelystä on jouduttu luopumaan. Vanhurskailla on myös oikeus saada terveydenhoitoa, eläkettä, taloudellista apua ja turvapaikka Israelista.

Vuonna 2004 Vanhurskaiksi kansakuntien joukossa oli julistettu 20 205 henkilöä. Suurin edustettuna ollut yksittäinen kansakunta oli Puola, jonka kansalaisia oli yli neljännes tämän arvon saaneista. Tunnettuja kunnian saaneita ovat muun muassa saksalainen liikemies Oskar Schindler ja ruotsalainen diplomaatti Raoul Wallenberg. Listalle on päässyt 70 muslimia. Ensimmäinen arabi, joka on nimetty ehdokkaaksi on tunisialainen Khaled Abdul-Wahab.

Kriteerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta henkilö voidaan nimetä vanhurskaaksi kansakuntien joukossa, hänen tulee täyttää joukko asetettuja peruskriteereitä:[1]

 • Nimetyn on tullut osallistua yhden tai useamman juutalaisen pelastamiseen kuolemalta tai kuolemanleirille lähettämiseltä.
 • Nimetyn henki, asema tai vapaus on ollut uhattuna auttamisen vuoksi.
 • Nimetyn alkuperäisen syyn auttaa juutalaisia tulee olla yksistään juutalaisten pelastaminen vainoilta.
  • Henkilökohtaisen hyödyn kuten esimerkiksi rahallisen palkkion vuoksi auttaminen ei riitä nimitykseen.
  • Tahto käännyttää juutalaisia toiseen uskontokuntaan tai käännytettyjen juutalaisten suojeleminen, koska auttaja kokee heidät kristityiksi ei riitä nimitykseen.
  • Juutalaislapsen adoptoiminen ei riitä itsessään nimityksen perusteeksi, mikäli halu adoptoida lapsi on ollut etusijalla.
  • Yksi estävä peruste nimitykselle voi olla se, että henkilö joka pelasti yhden tai useamman juutalaisen, osallistui muiden juutalaisten murhaan, tai sotarikoksiin muualla.
 • Auttamisesta tulee olla todisteita, joihin lasketaan pelastettujen todistajanlausunnot sekä yksiselitteiset dokumentaatiot pelastamisesta ja tekoa ympäröineistä olosuhteista.

Tuntemattomat auttajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki juutalaisia holokaustin aikana auttaneet ja pelastaneet eivät tule nimetyksi kunnianosoituksen saajiksi. Suurimpana syynä todisteiden puute, sillä auttaminen tapahtui yleensä täysin salassa ympäröivältä yhteiskunnalta. Juutalaisen hengen pelastanut henkilö voidaan nimittää vanhurskaaksi kansakuntien joukossa, vaikka pelastettu toisessa yhteydessä olisikin kuollut holokaustin aikana. Useissa tapauksissa molemmat, sekä autettu että auttaja, jäivät yhdessä kiinni, ja vainoajat surmasivat molemmat. Siksi todistus useiden auttajien pelastusyrityksistä ei tullut tietoon.[1]

Tuntemattomille auttajille on Vanhurskaiden tielle pystytetty "Nimettömien pelastajien muistomerkki".[1] Sholo Selingerin punagraniitista veistämä muistomerkki paljastettiin 1987.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]