Khaled Abdul-Wahab

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Khaled Abdul-Wahab (19111997) on ensimmäinen arabi, joka on asetettu ehdolle Israelin holokaustin muistosäätiön Yad Vashemin nimittämäksi vanhurskaaksi kansakuntien joukossa.[1] Hänet nimitti ehdokkaaksi Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin johtaja Robert Satloff tammikuussa 2007.

Khaled Abdul-Wahab syntyi tunisialaisen historioitsijan perheeseen. Saksalaisten saavuttua Tunisiaan Abdul-Wahab oli 32-vuotias tilanomistaja, joka asui Mahdian pikkukaupungissa Välimeren rannikolla.[1]

Juutalaisia siirretään pakkotöihin natsien miehittämässä Tunisiassa joulukuussa 1942.

Akselivaltojen joukot miehittivät Tunisian marraskuussa 1942. Noihin aikoihin maassa asui noin 100 000 juutalaista. Saksalaiset ulottivat juutalaisia koskevan vainonsa, holokaustin, myös Pohjois-Afrikkaan. Juutalaisten tuli kantaa vaatteissaan keltaista Daavidin tähteä, heitä sakotettiin ja heidän omaisuuttaan takavarikoitiin.[1] Yli 5 000 juutalaista lähetettiin pakkotyöleireille, joissa heistä kuoli tiettävästi ainakin 46. Lisäksi 160 Ranskassa ollutta tunisianjuutalaista lähetettiin kuolemanleireille eri puolille Eurooppaa.

Abdul-Wahab toimi kielitaitonsa vuoksi välittäjänä mahdialaisten ja saksalaisten välillä. Hän kuuli, että samassa kaupungissa asuva juutalaisperhe oli hädässä. Yön turvin Abdul-Wahab etsi perheen ja vei heidät piiloon tilallaan olevaan oliiviöljytehtaaseensa. Kaiken kaikkiaan Abdul-Wahab piilotti ja pelasti 24 juutalaista natsien vainolta. Eräs heistä oli juutalaisnainen Odette Boukhris. Kontaktiensa ansiosta Abdul-Wahab oli saanut tietää saksalaisupseerien suunnittelevan Boukhrisin raiskaamista ja esti tämän piilottamalla myös Odeten perheineen tilalleen. Britit vapauttivat Mahdian neljän kuukauden miehityksen jälkeen. Abdul-Wahab ja Odette Boukhris pysyivät ystävinä sodan jälkeen. Anette Boukhris, Odeten tytär nauhoitti selontekonsa tapahtumista ennen kuolemaansa 71-vuotiaana. Hän oli ollut 11-vuotias tapahtumien aikoihin.[1]

Abdul-Wahabin nimitys vanhurskaaksi kansakuntien joukossa odottaa Yad Vashemin hyväksyntää. Vaikka 70 muslimia on saanut kunnian, yhtään arabia ei oltu aiemmin nimitetty edes ehdolle. Suurin osa palkituista muslimeista on albanialaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Holocaust Memorial Day Trust Viitattu 23.5.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]