Ghetto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saksan miehittämän Itä-Euroopan ghetot vuosina 1941–1942
Rooman ghetto 1880-luvulla.

Ghetto tai getto tarkoitti alun perin juutalaiskorttelia, laajemmassa merkityksessä se on ympäristön sosiaalisesti eristämä kortteli tai kaupunginosa.[1] Sanaa ghetto on sittemmin käytetty Yhdysvaltain mustan väestön asuttamista slummeista ja nykyään usein myös kaikista urbaaneista slummeista.

Juutalaisten asuinalueena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ghetto tuli alkujaan italian valimoa tarkoittavasta sanasta: vuonna 1516 Venetsian juutalaiset pakotettiin asumaan valimon alueelle, Venetsian ghettoon. Yöksi alueen portit suljettiin ja gheton asukkaat määrättiin valvomaan niitä. Suurimmillaan 1600-luvun lopussa pienellä suljetulla alueella asui 4 000–5 000 ihmistä. Vuonna 1797 Napoleonin joukot purkivat gheton portit, mikä aloitti juutalaisten emansipaation. Venetsian ghetto oli ensimmäinen suljettu alue, jonne juutalaiset eristettiin. Siitä sana ”ghetto” tuli myöhemmin viittaamaan muuallakin juutalaisten asuinalueisiin. Nämä toisaalta hakeutuivat yhteen, toisaalta etenkin Euroopassa heidät haluttiin usein eristää kristillisestä valtaväestöstä.

Uuden merkityksen käsite sai toisen maailmansodan aikana, kun Saksa pakkosiirsi miehittämissään maissa juutalaisia ghettoihin välivaiheena ennen niin sanottua lopullista ratkaisua eli kuljettamista tuhoamisleireille ja siellä surmaamista (holokausti). Tosin jo ghetoissakin ihmisiä kuoli nälkään ja surmattiin rangaistukseksi sattumanvaraisesti. Tunnetuin ghetoista oli Varsovan ghetto, jonka saksalaiset tuhosivat lähes kaikkine siellä piileskelleine asukkaineen kansannousussa 1943. Toinen tunnettu natsiajan ghetto oli Łódźin ghetto, josta selvisi hengissä vain muutama sata ihmistä. Puolassa ensimmäinen ghetto oli Piotrków Trybunalskissa.[2]

Slummi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ghetto-käsitettä on sittemmin käytetty lähinnä Yhdysvaltain mustan väestön asuttamista slummeista ja tätä kautta sillä on alettu viitata laajemmin kaikkiin urbaaneihin slummeihin. Tällainen slummi on huonomaineinen, infrastruktuuriltaan huonokuntoinen kaupunginosa, jonne kerääntyy asumaan vähävaraista väkeä.[3] Populaarikulttuurissa ghettoihin yhdistetään rikollisuus ja niitä on yhtäältä romantisoitu, toisaalta politisoitu esimerkiksi monissa elokuvissa sekä rap- ja pop-kappaleissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOT Kielitoimiston sanakirja © Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy
  2. Miron, Guy & Shulhani, Shlomit (toim.): The Yad Vashem encyclopedia of the ghettos during the Holocaust. Jerusalem: Yad Vashem, 2009. ISBN 978-965-308-345-5. (englanniksi)
  3. Wacquant, Loïc J. D.: Amerikka toteutuneena dystopiana : sosiaalinen disintegraatio ja kaupunkipolitiikka. (Artikkeliin liittyy J. P. Roosin esittely Loïc J. D. Wacquant.) Tiede & edistys, 1993, 18. vsk, nro 2, s. 139-149, 193. ISSN 0356-3677.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta juutalaisg(h)etto.