Tanskan ghetot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viranomaiset ovat luokitelleet Vollsmosen asuinalueen Odensessa ”vaikeaksi ghetoksi”.

Tanskan ghetot ovat kaupunkien alueita Tanskassa, joissa asukkaiden tausta on erityisen etninen tai heillä on tietty sosiaalinen luokka-asema. Tanskan liikenne-, rakentamis- ja asuntoministeriö julkaisee vuosittain luettelon Tanskan ghetoista (tansk. Ghettolisten).[1] Vuonna 2020 luettelossa oli 28 aluetta. Viranomaiset käyttävät sanaa ”ghetto” alueista, joiden väestö täyttää kriteereitä, kuten työttömyys, rikollisuus, etninen alkuperä, koulutustaso ja tulotaso.[2]

Ghetto-ohjelman tavoitteena on vähentää alueiden välisiä taloudellisia, sosiaalisia ja etnisiä eroja. Tanskan hallitus on kehottanut purkamaan kunnallisia vuokrataloja ja rakentamaan tilalle asumisoikeus- ja omistusasuntoja. Purettavien talojen asukkaat pakkosiirretään joko alueen sisällä tai kokonaan muille alueille.

Purkutalojen asukkaat saavat jäädä omalle asuinalueelleen, mikäli heillä on koulutus- tai työpaikka. Jos he ovat yhteiskunnan tukien varassa, heidät muutetaan toiselle alueelle. Tanskan hallituksen tavoitteena on siirtää ainakin 11 000 ihmistä ghetoista vuoteen 2030 mennessä.

Ghetto-ohjelman käynnisti Tanskan keskustaoikeistolainen hallitus, jonka tukipuolueena toimi maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue.

Tanskan sosiaalidemokraattien vähemmistöhallitus on jatkanut ohjelman toteuttamista.[2]

Rangaistukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskan hallituksen keväällä 2018 hyväksymässä ”ghettopaketissa” on myös rangaistuksia. Hallitus harkitsi, että tuomioistuimet voivat kaksinkertaistaa rangaistuksen, jos rikos tehdään ghetossa. Toinen säännös langettaisi neljän vuoden rangaistuksen siirtolaisten vanhemmille, joiden lapset pakotetaan matkustamaan pitkäksi ajaksi alkuperäismaahansa. Erään säännöksen mukaan paikallisille viranomaisille myönnettäisiin lupa lisätä ”ghettoperheiden” valvontaa ja tarkkailua.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hvad betyder ghetto egentlig? DR. 2.1.2018. Viitattu 6.9.2020. (tanskaksi)
  2. a b Tanska otti käyttöön pakkosiirrot lähiöissä, koska haluaa päästä eroon "ghetoistaan" – "En usko, että missään muussa Pohjoismaassa toimittaisiin näin" Yle Uutiset. Viitattu 6.9.2020.
  3. Ellen Barry, Martin Selsoe Sorensen: In Denmark, Harsh New Laws for Immigrant ‘Ghettos’ The New York Times. 1.7.2018. Viitattu 6.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]