Babyn Jar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Babyn Jar (1941).

Babyn Jar (ukr. Бабин Яр; ven. Бабий Яр, Babi Jar) on Ukrainassa Kiovan lähellä sijaitseva rotko, jossa tapahtui natsi-Saksan toimeenpanema juutalaisten joukkomurha toisen maailmansodan aikana.

Joukkomurhan toimeenpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan hallinnon ukrainankielinen ilmoitus juutalaisille.
Teloitettujen juutalaisten muistomerkki.

Saksalaiset saapuivat Kiovaan 19. syyskuuta 1941. Kymmenisen päivää myöhemmin kaupungin ja sen lähialueiden juutalaisille ilmoitettiin, että heidän tuli saapua seuraavana aamuna tietylle kokoontumispaikalle. Mukaan sai ottaa arvoesineitä ja lämpimiä vaatteita. Tottelemattomat juutalaiset uhattiin ampua, samoin juutalaisten tyhjilleen jättämiä huoneistoja ryöstävät kansalaiset.

Kiovan juutalaisväestö käsitti 175 000 henkeä. Useimmat uskoivat määräyksen merkitsevän kuljetusta työleireille tai uudelleenasutettaviksi. Natsit olivat kuitenkin päättäneet, että juutalaiset tapettaisiin kostoksi saksalaisia vastaan suunnatuista pommi-iskuista, joista juutalaisia syytettiin.

Kiovan juutalaiset kokoontuivat määrätylle paikalle olettaen joutuvansa lastatuiksi juniin. Joukko oli niin suuri, että useimmat eivät olleet selvillä tapahtumien kulusta, ja kun he kuulivat konetuliaseiden äänen, oli pakeneminen myöhäistä. Juutalaisten käskettiin riisuutua. Heidät johdettiin pienissä, noin kymmenen hengen ryhmissä sotilaiden muodostaman käytävän läpi ja ammuttiin Babyn Jarin rotkon reunalla.

Massamurhan toteutti SS-Einsatzgruppe C avustajanaan muita saksalaisjoukkoja ja joitakin ukrainalaisia. Ukrainalaisten nationalistien (OUN) osallistumista tapahtumiin ei ole pitävästi todistettu, ja se on Ukrainassa yhä julkisen kiistelyn aihe.

Einsatzgruppen raportin mukaan Babyn Jarissa ainakin 33 771 juutalaista tapettiin 29. ja 30. syyskuuta. Paikalla surmattiin myöhemmin myös romaneja ja neuvostoliittolaisia sotavankeja, yhteensä noin 60 000 henkeä.

Teloitettujen ukrainalaisten nationalistien muistomerkki.

Myöhempien tietojen mukaan Babyn Jarissa teloittiin 100 000–150 000 ihmistä, joista 70 000 juutalaisia. Muita olivat etniset ukrainalaiset, romanit, venäläiset, karaiimit.[1] Oman ryhmänsä muodostivat ukrainalaiset nationalistit, joukossa monia kulttuurialan henkilöitä, kuten runoilija Olena Teliha. Heille on oma muistomerkki.[2]

»Kaikkien Kiovan ja sen ympäristön juutalaisten [жиды, židy – pejoratiivinen nimitys] pitää ilmoittautua maanantaina 29. syyskuuta kello 08.00 Melnikova- ja Doktorivska-katujen risteykseen (lähellä hautausmaata). Mukaan pitää ottaa asiapaperit, rahaa ja arvoesineet sekä lämpimät vaatteet, liinavaatteet jne. Ne juutalaiset, jotka eivät tottele tätä määräystä ja jotka löydetään jostain muualta, ammutaan. Ne siviilit, joita tavataan juutalaisten asumuksissa ryöstelemässä heidän jälkeensä jättämäänsä omaisuutta, ammutaan.»
(Vapaa käännös määräyksestä, joka julkaistiin venäjän ja ukrainan kielillä syyskuun 26. 1941 tienoilla.[3])

Babyn Jar taiteessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Babyn Jarin joukkomurhaa käsittelevät taiteen keinoin muun muassa Jevgeni Jevtušenko runossaan Babi Jar sekä säveltäjä Dmitri Šostakovitš 13. sinfoniassaan (Jevtušenkon lauluteksti). Paikannimen venäjänkielinen muoto on tullut näiden kautta kansainvälisesti tunnetuksi, vaikka joukkosurma tapahtui Ukrainassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Christopher Ford, Babyn Yar: Fascism, Stalinism and Holocaust memory, Ukrainian Solidarity Campaign 31.1.2022. Viitattu 12.6.2022 (englanniksi)
  2. 1942: Mykhailo and Olena Teliha, Ukrainian artists, Executed Today 21.2.2009, viitattu 12.6.2022 (englanniksi)
  3. Michael Berenbaum, The World Must Know, United States Holocaust Memorial Museum, this edition 2006, s. 97–98.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]