Friedrich Jeckeln

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Friedrich Jeckeln
Jeckeln, kameran suuntaan katsova upseeri kuvassa keskellä, kädet selän takana.
Jeckeln, kameran suuntaan katsova upseeri kuvassa keskellä, kädet selän takana.
Henkilötiedot
Syntynyt2. helmikuuta 1895
Saksan keisarikunta Hornberg, Saksa
Kuollut3. helmikuuta 1946 (51 vuotta)
Riika, Latvia
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Saksan keisarikunta
Saksa Weimarin tasavalta
Saksa Natsi-Saksa
Palvelusvuodet 1914–1945
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo Obergruppenführer
Kunniamerkit Rautaristin ritariristi tammenlehvin
Joukko-osasto Waffen-SS

Friedrich Jeckeln (2. helmikuuta 1895 Hornberg3. helmikuuta 1946 Riika) oli SS-kenraali, joka palveli poliisi- ja SS-johtajana Neuvostoliitossa toisen maailmansodan aikana. Jeckeln johti yhtä suurimmista Einsatzgruppeista ja oli vastuussa satojen tuhansien juutalaisten tuhoamisesta.

Ensimmäisessä maailmansodassa Jeckeln palveli tykistöupseerina ja sai myös lentäjän koulutuksen. Hänet palkittiin toisen luokan rautaristillä ja mustalla haavoittumismerkillä. Palveluksensa jälkeen Jeckeln työskenteli insinöörinä, kunnes liittyi Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen lokakuussa 1921. Toisen maailmansodan alussa hän palveli Waffen-SS:n Totenkopf-divisioonassa. Vuonna 1941 hänen uransa etulinjassa oli ohi, sillä Heinrich Himmler teki hänestä vallattujen itäisten alueiden eli Ostlandin poliisijohtajan Walter Stahleckerin jälkeen. Hänen päätehtävänään oli partisaanitoiminnan murskaaminen ja juutalaisväestön tuhoaminen.

Friedrich Jeckeln (vas.) syytettynä sotarikoksista.

Helmikuussa 1945, ollessaan Waffen-SS-kenraali ja poliisijohtaja, Jeckeln nimitettiin SS-Freiwilligen-Gebirgs-Korpsin komentajaksi ja myös täydennysjoukkojen ja Eteläisen Länsi-Saksan korkeimmaksi poliisi- ja SS-komentajaksi. Sodan jälkeen hän jäi puna-armeijan vangiksi, ja asetettiin oikeuden eteen Riiassa Latviassa. Jeckelnin oikeudenkäynti alkoi 3. helmikuuta 1946, ja hänet teloitettiin samana päivänä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]