Luettelo natsien keskitysleireistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskitys- ja tuhoamisleirienleirien sijainnit

Seuraavassa on lueteltu saksalaisten perustamat keskitysleirit toisen maailmansodan aikana. Tuhoamisleirit on merkitty vaaleanpunaisella, muuntyyppiset suuret keskitysleirit sinisellä.

Saksassa oli perustettu jo 1930-luvulla keskitysleirejä kansallissosialistisen työväenpuolueen poliittisten vastustajien internointia varten. Vaikka kaikilla leireillä kuoli vankeja, tuhoamistehokkuudeltaan suurimmat tuhoamisleirit olivat erityisasemassa vankien tuhoamisessa. Puolasta tuli merkittävä alue tuhoamisleiritoiminnalle.

Birkenaun tuhoamisleirin portti.
Treblinkan tuhoamisleirillä sijaitseva muistomerkki
Rakennus Osthofenin keräyspaikalla
Muistomerkki Bergen-Belsenin keskitysleirillä.

Saksalaisten ylläpitämät leirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Leiri Leirin tyyppi Toiminnassa Vankien määrä
(arvio)
Kuolleiden määrä
(arvio)
Alaleirit Lähde
Alankomaat Amersfoort vanki- ja läpikulkuleiri elokuu 1941 – huhtikuu 1945 35 000 1 000 [1]
Herzogenbusch vanki- ja kuljetusleiri 1943 – kesä 1944 luettelo [2]
Westerbork keräyspaikka lokakuu 1939 – huhtikuu 1945 102 000   [3]
Belgia Breendonk vanki- ja työleiri 20. syyskuuta 1940 – syyskuu 1944 vähint. 3 532 vähint. 391 ei [4]
Italia Bolzano läpikulku heinäkuu 1944 – huhtikuu 1945 11 116
Risiera di San Sabba (Trieste) poliisin pidätysleiri syyskuu 1943 – 29. huhtikuuta 1945 25 000 5 000 [5]
Itävalta Mauthausen-Gusen työleiri elokuu 1938 – toukokuu 1945 195 000 vähint. 95 000 luettelo [6]
Kanaalisaaret Lager Sylt (Alderney) työleiri maaliskuu 1943 – kesäkuu 1944 1 000? 460 ei [7]
Neuengamme-Alderney työ- ja tuhoamisleiri tammikuu 1941 – kesäkuu 1944 6 000 700 Borkum, Helgoland, Norderney ja Sylt
Latvia Kaiserwald
(Mežaparks)
työleiri 1942 – 6. elokuuta 1944 20 000 16. leiri Eleja-Meitenes [8]
Riga-Kaiserwald
(Mežaparks)
työleiri 1942 – 6. elokuuta 1944 20 000? 16, sis. Eleja-Meitenes [9]
Salaspils työleiri lokakuu 1941 – kesä 1944 101 000
Liettua Kauen
(Kaunas)
ghetto ja internointileiri Prawienischken [10]
Norja Bardufoss keskitysleiri maaliskuu 1941 – ?  800 250
Bredtvet keskitysleiri syksy 1941 – toukokuu 1945 1 000 tai enemmän ? ei
Falstad vankileiri joulukuu 1941 – toukokuu 1945 vähint. 200 ei [11]
Grini vankileiri 14. kesäkuuta 1941 – toukokuu 1945 20 000 tuntematon ei
Puola Varsova työ- ja tuhoamisleiri 1942–1944 40 000 200 000
Auschwitz-Birkenau huhtikuu 1940 – tammikuu 1945 400 000 1 100 000 – 1 500 000 luettelo [12]
Bełżec tuhoamisleiri maaliskuu 1942 – kesäkuu 1943   vähint. 434 508 [13]
Chełmno
(Kulmhof)
joulukuu 1941 – huhtikuu 1943

huhtikuu 1944 – tammikuu 1945

  vähint. 153 000
Majdanek
(KZ Lublin)
heinäkuu 1941 – heinäkuu 1944   vähint. 200 000 [14]
Sobibór toukokuu 1942 – lokakuu 1943   250 000
Treblinka heinäkuu 1942 – marraskuu 1943   vähint. 800 000
Płaszów työleiri joulukuu 1942 – tammikuu 1945 vähint. 150 000 vähint. 9 000 luettelo [15]
Soldau työ- ja läpikulkuleiri talvi 1939/1940 – toukokuu 1945 30 000 13 000
Stutthof työleiri syyskuu 1939 – toukokuu 1945 110 000 65 000 luettelo [16]
Ranska Le Vernet internointileiri 1939–1944    
Natzweiler-Struthof työleiri toukokuu 1941 – syyskuu 1944 40 000 25 000 luettelo [17]
Romania Bogdanovka keskitysleiri 1941  54 000 40 000
Saksa Arbeitsdorf työleiri 8. huhtikuuta 1942 – 11. lokakuuta 1942 vähint. 600 ei
Bergen-Belsen kokoamispaikka huhtikuu 1943 – huhtikuu 1945   70 000 [18]
Berlin-Marzahn työleiri heinäkuu 1936 – ei [19]
Breitenau työleiri kesäkuu 1933 – maaliskuu 1934, 1940–1945 470 - 8 500   [20]
Buchenwald työleiri heinäkuu 1937 – huhtikuu 1945 250 000 56 000 luettelo [21]
Dachau maaliskuu 1933 – huhtikuu 1945 200 000 vähint. 30 000 luettelo [22]
Flossenbürg toukokuu 1938 – huhtikuu 1945 vähint. 100 000 30 000 luettelo [23]
Gross-Rosen elokuu 1940 – helmikuu 1945 125 000 40 000 luettelo [24]
Hinzert (Lviv) keräyspaikka ja leiri heinäkuu 1940 – maaliskuu 1945 14 000 vähint. 302 [25]
Kaufering/Landsberg työleiri kesäkuu 1943 – huhtikuu 1945 30 000 vähint. 14 500 [26]
Langenstein Zwieberge Buchenwaldin alaleiri huhtikuu 1944 – huhtikuu 1945 5 000 2 000
Malchow työ- ja läpikulkuleiri talvi 1943 – 8. toukokuuta 1945 5 000  
Mittelbau-Dora työleiri syyskuu 1943 – huhtikuu 1945 60 000 vähint. 20 000 luettelo [27]
Neuengamme 13. joulukuuta 1938 – 4. toukokuuta 1945 106 000 55 000 luettelo [28]
Niederhagen vanki- ja työleiri syyskuu 1941 – 1943 3 900 1 285 ei [29]
Ohrdruf työ- ja tuhoamisleiri; Buchenwaldin alaleiri marraskuu 1944 – huhtikuu 1945 11 700 11 700
Oranienburg keräyspaikka maaliskuu 1933 – heinäkuu 1934 3 000 vähint. 16 [30]
Osthofen keräyspaikka maaliskuu 1933 – heinäkuu 1934    
Ravensbrück työleiri toukokuu 1939 – huhtikuu 1945 150 000 (vähint. 90 000) luettelo [31]
Sachsenhausen heinäkuu 1936 – huhtikuu 1945 vähint. 200 000 100 000 luettelo [32]
Serbia Banjica keskitysleiri kesäkuu 1941 – syyskuu 1944 vähint. 23 637
Crveni krst keskitysleiri 1941 – 1945 30 000 12 300 [33]
Sajmiste tuhoamisleiriselvennä joulukuu 1941 – syyskuu 1944 100 000
Tšekin tasavalta Theresienstadt
(Terezín)
läpikulkuleiri ja ghetto marraskuu 1941 – toukokuu 1945 140 000 35 000 [34]
Ukraina Janowska (Lwów) getto; läpikulku-, työ- ja tuhoamisleiri syyskuu 1941 – marraskuu 1943 vähint. 40 000 ei [35]
Valko-Venäjä Maly Trastsjanets tuhoamisleiri heinäkuu 1941 – kesäkuu 1944   65 000 (koko Trastsjanetsin alueella yli 200 000) [36][37][38]
Viro Klooga työleiri kesäkuu 1943 – 22. syyskuuta 1944 vähint. 2 400
Vaivara keskitys- ja läpikulkuleiri 15. syyskuuta 1943 – 29. helmikuuta 1944 20 000 950 22 [39][40]

Muiden kuin saksalaisten ylläpitämät leirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Leiri Leirin tyyppi Toiminnassa Vankien määrä (arvio) Kuolleiden määrä (arvio) Alaleirit Kotisivu
Kroatia Jasenovac tuhoamisleiri heinäkuu 1941 – huhtikuu 1945 600 000 [41]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]