Corrie ten Boom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Corrie ten Boom
Henkilötiedot
Syntynyt15. huhtikuuta 1892
Amsterdam, Alankomaat
Kuollut15. huhtikuuta 1983 (91 vuotta)
Orange, Kalifornia, Yhdysvallat
Kansalaisuus hollantilainen
Ammatti kelloseppä
Kirjailija
Esikoisteos Kätköpaikka (The Hiding Place, 1971)
Aiheesta muualla
www.tenboom.org
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Cornelia (Corrie) Johanna Arnolda ten Boom (15. huhtikuuta 189215. huhtikuuta 1983) oli hollantilainen kristitty kirjailija ja julistaja, joka on tullut tunnetuksi filmatisoidusta omaelämäkerrastaan Kätköpaikka. Ten Boom joutui toisen maailmansodan aikana Ravensbrückin keskitysleirille piiloteltuaan kotonaan Haarlemissa juutalaisia ja Hollannin vastarintaliikkeen jäseniä. Hänen Haarlemissa sijaitseva sodanaikainen kotitalonsa on nykyisin hänen nimeään kantavana museona.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corrie ten Boom syntyi kelloseppä Caspar ten Boomin nelilapsisen perheen nuorimmaiseksi. Perheen talo Haarlemissa tunnettiin avoimena kaikille avuntarvitsijoille ja perhe oli aktiivinen paikkakunnan sosiaalisessa ja hengellisessä elämässä. Corrie ten Boom ja hänen vanhempi sisarensa Betsie olivat naimattomia ja työskentelivät isänsä kellosepänliikkeessä.

Kätköpaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Kätköpaikka" - ten Boomien kodista tehty museo Haarlemissa

Saksan miehitettyä Hollannin ten Boomien kodista tuli kätköpaikka natseja pakeneville ihmisille. Perhe piilotti talonsa salahuoneeseen juutalaisia, natsien kanssa yhteistyöstä kieltäytyneitä opiskelijoita sekä maan vastarintaliikkeen jäseniä. Vuosina 1943–1944 talossa asui jatkuvasti 6–7 laittomasti natseja piilotellutta henkilöä, joista neljä oli juutalaisia ja 2–3 vastarintaliikkeen jäseniä. Talo toimi myös väliaikaisena turvapaikkana pakomatkalla olleille henkilöille. Corrie ten Boom järjesti piilopaikkoja myös muihin perheisiin ja perheen toiminnan ansiosta on arvioitu noin 800 henkilön säästäneen henkensä.

Gestapo valtasi ja tutki perheen talon 28. helmikuuta 1944. Gestapon järjestämään ansaan tuli päivän aikana 30 taloon tullutta henkilöä. Corrie, hänen isänsä Casper, sisaret Betsie ja Nollie sekä veli Willem pidätettiin muiden joukossa ja vangittiin. Gestapo ei kuitenkaan löytänyt talossa Corrien makuuhuoneen valeseinän takana piilotellutta juutalaisperhettä, jonka vastarintaliike pelasti talosta 47 tuntia myöhemmin. Juutalaisperhe selvisi sodasta hengissä.

84-vuotias Casper-isä kuoli kymmenen päivän jälkeen Scheveningenin vankilassa. Corrie ja Betsie olivat kymmenen kuukautta eri vankiloissa päätyen lopulta Ravensbrückin keskitysleirille. Betsie kuoli keskitysleirillä. Corrien 24-vuotias sukulaispoika Christiaan kuoli Bergen-Belsenin keskitysleirillä ja hänen veljensä Willem menehtyi vähän sodan jälkeen keskitysleirillä saamaansa sairauteen.

Loppuelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corrie ten Boom aloitti 53-vuotiaana julistustyön, jonka sanomana oli Jumalan anteeksiantamus. Hän korosti Jumalan anteeksiantamusta myös vihollisille. Hän toimi julistajana ja kirjailijana 33 vuotta. Hollannin kuningatar löi Corrie ten Boomin ritariksi. Vuonna 1968 Jerusalemin holokausti-museo Yad Vashem nimitti hänet "vanhurskaaksi kansakuntien joukossa" ja pyysi häntä istuttamaan puun oikeudenmukaisuuden puistoon kunnioittaakseen hänen perheensä pelastamien ihmishenkien muistoa. Hänen elämäkerrastaan tuli kansainvälinen best seller vuonna 1971 ja siitä tehtiin elokuva Kätköpaikka (The Hiding Place) vuonna 1975. Elämänsä loppupuolella ten Boom julkaisi myös muuta hengellistä kirjallisuutta sekä evankelioivia videoita. Hän kuoli kotonaan Yhdysvalloissa 91-vuotissyntymäpäivänään.

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Corrie ten Boom (John ja Elizabeth Sherrillin kanssa), The Hiding Place, Guideposts Associates, 1971. (Suom. Rauno Luoto Kätköpaikka, Päivä)
 • Corrie ten Boom, Tramp for the Lord (suom. Jumalan kulkuri, Päivä), 1974.
 • Corrie ten Boom, Not Good If Detached, Christian Literature Crusade, 1980 (suom. Ei kelpaa irrallisena, Päivä).
 • Corrie ten Boom, Amazing Love, Christian Literature Crusade, 1982.
 • Corrie ten Boom, Defeated Enemies, Christian Literature Crusade, 1983 (suom. Lyöty vihollinen, Päivä).
 • Corrie ten Boom, Common Sense Not Needed-Revised, Christian Literature Crusade, 1994 (suom. Järki ei tärkein, Päivä).
 • Corrie ten Boom, Marching Orders for End Battle, Christian Literature Crusade (suom. Marssikäsky, Päivä).
 • Corrie ten Boom, Plenty for Everyone, Christian Literature Crusade, 1980.
 • Corrie ten Boom, In my Father's House, 1976.
 • Corrie ten Boom, Each New Day, 1981.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Corrie ten Boom, John Sherrill, Elizabeth Sherrill: Kätköpaikka. 4. p.. Hämeenlinna: Päivä, 1981. ISBN 951-622-071-1.
 • Corrie ten Boom Museum (Corrie ten Boom -museon sivusto) corrietenboom.com. Arkistoitu 10.7.2013. Viitattu 21. joulukuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]